Požar u Špionici ugašen: “Postoje sumnje da je požar podmetnut”

RSD Sloboda

Požar koji je sinoć oko 21 sat zahvatio zgradu kompanije “Murex” iz Špionice, konačno je ugašen.

“Vatrena stihija oko 3 sata iza ponoći stavljena je pod kontrolu, a cijeli požar je ugašen oko 8 sati.” – kazali iz Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik.

Kompletan objekat vatrogasci su više puta u potpunosti pregledali, ali još uvijek, ni poslije skoro 12 sati potrage zaštitar koji je u trenutku požara, pretpostavlja se bio u zgradi, nije pronađen.

“Dežurni tužilac je na terenu zajedno sa inspektorima Krim policije iz Srebrenika i vatrogascima. Još uvijek se utvrđuju okolnosti u kojima je došlo do izbijanja požara, ali i ostale okolnosti vezane za ovaj slučaj” – kazao nam je Almir Arnautović iz Tužilaštva TK.

Kako smo nezvanično saznali, sumnja se na organizovanu pljačku budući da postoje osnovane sumnje da je požar namjerno podmetnut. Vatrogasci kažu kako u krugu kompanije nisu pronašli jedno službeno vozilo.

“Kolege još uvijek gase ostatke požara, ali sve držimo pod kontrolom” – dodaju Vatrogasci iz Srebrenika.

U ovom trenutku, golim okom vidljivo je da se radi o ogromnoj, ali još uvijek neprocijenjenoj šteti. U gašenju požara, ističu vatrogasci, tokom noći pomagali su im kolege iz Brčkog i Lukavca.

Zaštitara nisu pronašli, a pored njega, ne postoji strah od drugih ljudskih žrtava.

Prema nezvaničnim informacijama, iz sefa koji se nalazio u zgradi kompanije, nestala određena suma novca, što ide u prilog sumnjama da je požar podmetnut i iskorišten kao paravan za pljačku.

Na osnovu svih informacija koje smo do sada prikupili, pored zaštitara, iz kompanije je nestalo službeno vozilo, te novac iz sefa.

Iz kabineta načelnika Srebrenika oglasili su se rečenicom kako je “dojava o požaru neshvatljivo kasnila, pa je prvi poziv Vatrogascima upućen tek pola sata po izbijanju požara”.

“Materijali koji su se nalazili u skladišnim i drugim prostorima pogodovali su razvoju požara.” – rečeno je iz Službe civilne zaštite Srebrenik.

U vatrogasnoj intervenciji bilo je angažovano pet vatrogasnih vozila, tri iz Srebrenika i po jedno iz susjednih opština.

Nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova će utvrditi uzrok požara.

(RTV Slon)