Potvrđeno iz Haaga: “Prlić ne može služiti kaznu u BiH!”

Potvrđeno iz Haaga: “Prlić ne može služiti kaznu u BiH!”

RSD Sloboda

Nekadašnji čelnik tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je ove sedmice od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji.

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – kako je objavio “BIRN BiH” – napisao je da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili se*sualne zločine.

RMU Banovići

Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća bezbjednim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara“, navodi Prlić u pismu.

Tragom ovog zahtjeva pitali smo za stav glasnogovornicu Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helenu Eggleston.

Ona je za “Radio Sarajevo” potvrdila “da osobe koje je osudio MKSJ ili Mehanizam u skladu s našim pravnim okvirom ne mogu služiti kazne u zemljama bivše Jugoslavije“.

Podsjetimo, Prlić je u pismu tvrdio da zatvor u Velikoj Britaniji ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, naveo je Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma navodi da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu, prenosi “Radio Sarajevo“.

(Radio Sarajevo)