Potencijalni kandidati za Predsjedništvo BiH, u opticaju desetine imena

REKLAMA

Previranja na političkoj sceni BiH u proteklim su mjecesima od analitičara ocijenjena kao nezvanični početak predizborne kampanje za opće izbore koji će biti održani u oktobru naredne godine.

Sudeći prema prvim procjenama i već potvrđenim kandidaturama od strane pojedinih zvaničnika, na izborima naredne godine mogao bi se pojaviti rekordan broj kandidata za Predsjedništvo BiH.

Menprom

Najveći broj kandidata očekuje se u izboru člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Već je izvjesno da će se u trku upustiti Fahrudin Radončić (SBB), Amer Jerlagić (Stranka za BiH) i Senad Šepić (Nezavisni blok).

Budući da se aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može kanidovati na izborima naredne godine, iz SDA još uvijek trebaju definirati ime kandidata. Izetbegović je nedavno kazao da su potencijalni kandidati Adil Osmanović, Denis Zvizdić, Safet Softić i Šefik Džaferović.

Strategija SDP-a za ovu poziciju također još uvijek nije definisana, a kao potencijalni kadidati u medijima su ranije isticani Nermin Nikšić, Jasmin Imamović i Denis Bećirović.

U proteklom periodu spekulisalo se i o kandidaturi članova drugih političkih stranaka i nezavisnih intelektualaca i načelnika: Ibrahima Hadžibajrića, Emira Suljagića, Reufa Bajrovića, Mirnesa Ajanovića, Sefera Halilovića i Mustafe Cerića.

Kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH sa prostora RS-a, potencijalnu kandidaturu sredinom ove godine najavio je i aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik. Ukoliko do toga ne dođe, kao kandidati SNSD-a spominju se i Nebojša Radmanović koji je ranije bio član Predsjedništva BiH, te Željka Cvijanović koja je na prošlim izborima izgubila od Mladena Ivanića.

Upravo je Ivanić jedan od potencijalnih kandidata Saveza za promjene i za izbore naredne godine. No, Savez za promjene još uvijek nije donio konačnu odluku, a ranije se spekulisalo da su potencijalni kanidati Mladen Bosić, Mirko Šarović, Vukota Govedarica te gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Izvjesno je da će kandidat za ovu poziciju sa prostora RS-a biti i Ognjen Tadić koji je nedavno napustio SDS i osnovao novu političku partiju – Narodnu stranku.

U izboru člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda očekuje se potvrda kandidature od strane Dragana Čovića (HDZ), a borbu za ovo mjesto ranije su najavili i Slavo Kukić i Jerko Ivanković Lijanović.

No, presudni faktor u popunjavanju ovog mjesta u Predsjedništvu BiH mogla bi biti odluka Željka Komšića (DF) da li će se kandidovati za ovu poziciju.

(Fokus.ba)

RSD Sloboda