Postignut dogovor: Nakon 20 sati iz jame Stranjani izašlo 16 rudara

RSD Sloboda

 

Vrškić je danas oko 11 sati ponovo došao u rudnik Stranjani gdje je obavio razgovor sa nezadovoljnim rudarima te dodao da su dogovorene mjere kojima bi rudari bili zadovoljni nakon čega su pristali napustiti jamu, piše Klix.ba

RMU Banovići

“Obećali smo jedan dio naknada da normu na neki način smanjimo, a deset radnika iz Raspotočja neće u ovom momentu ići iz te jame jer dolje imamo složenu situaciju sa širokim čelom”, kazao je Vrškić.

Dodao je da je s Elektroprivredom usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje.

Rudari koji su jučer u 15 sati ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 sati u jami. Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Podsjetimo, 17 rudara druge smjene u utorak je sišlo u jamu Stranjani te su odbili raditi, ali i izaći iz jame dok se ne postigne dogovor s Upravom rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame Raspotočje. Nakon 20 sati stotinama metara ispod zemlje i intervencije Hitne pomoći, postignut je dogovor, a rudari su izašli na površinu.