Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Općinskog suda Tuzla

Kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Općinskog suda Tuzla, položen je u četvrtak, 5. jula 2018. godine, u krugu gradilišta. Izgradnju Općinskog suda i obnovu Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli u vrijednosti od 4,5 miliona eura finansira Evropska unija.

Tim povodom Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark boravio je u Tuzli. Ovom prilikom, ambasador Wigemark obišao je radove na obnovi prostorija Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli, gdje se susreo sa visokim sudskim zvaničnicima. Ovaj projekat je dio šireg paketa pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH, kako bi se sanirale zgrade sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH. Kamen temeljac za novu zgradu položili su Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Opštinskog suda u Tuzli, Muhamed Tulumović.

Menprom

Ovim projektom će se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Prostorni plan Grada Tuzla, sadrži jedan naš davni san, da dobijemo savremenu administrativnu četvrt, kakvu nema niko u Bosni i Hercegovini. Nekada je administracija bila raspoređena po čitavoj Tuzli. Danas na malenom prostoru imamo raspoređeno, i MUP sa šalter salom, i Poštu, na sredini su Gradska administracija sa svim ličnim i imovinskim podacima građana, Rektorat, ovdje su i skoro sve banke, većina advokata i notara, ovdje je u ovome kvartu i kompletno pravosuđe. Prije nekoliko godina, prijetila je opasnost da Opštinski sud, na brzinu, bude smješten nekoliko kilometara dalje. Nismo dali odobrenje za građenje, jer bi time bio prekršen naš Prostorni i Regulacioni plan. Postupili smo dakle, neovisno. Bilo bi razbijeno pravosuđe, advokati, notari i stranke bile bi razvučene. Bio bi otežan rad Sudova i tužiteljstva, i povećani troškovi rada. Trošilo bi se godinama i vrijeme i novac, a efikasnost bi bila ugrožena. Zadovoljstvo nam je bilo izdati Odobrenje za građenje, ovdje, na ovome mjestu.

Tačno preko puta Gradske kuće, palate svih građana Tuzle, započeta je gradnja palate pravde, zgrade Općinskog suda, za koju vjerujem da će biti najljepša u Bosni i Hercegovini. I ne samo to. Kada ovdje preseli najmnogoljudniji dio sadašnje zgrade pravosuđa, stiču se uvjeti da se ta, šezdesetih godina izgrađen zgrada, obnovi, da podmladimo biser arhitekture šezdesetih godina. Još ako se u zgradu nekada započetog tužiteljstva, smjesti SIP-a ili neki drugi organ Države Bosne i Hercegovine, imat ćemo sve na jednom mjestu, kao niko u Bosni i Hercegovini. Žao mi je što ovdje, u blizini, nije i zgrada Vlade kantona, pa da posao stvaranja jedne administrativne četvrti bude doveden do savršenstva. Ovdje su i najveći hoteli, trgovine i restorani, sve je više građana koji prizemne stanove i stanove na prvom sratu, prodaju, za kancearije i biroe, a za taj novac kupuju udobnije stanove za stanovanje.

Ambasadore Vigemark, zahvaljujem na sredstvima obezbjeđenim za zgradu Opštinskog suda u Tuzli i rekonstrukciju zgrade Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva. Predsjednice Kantonalnog suda, gospođo Indira Hadžimehmedović, glavni tužitelju, Tomislave Ljubiću, predsjedniče Opštinskog suda Muhamede Tulumoviću, predsjedniče VSTV-a, Milane Tegeltija, ovo je vaš sretan dan, ulazite u noviju historiju pravosuđa, baš u momentu kada se događa veliki korak, kada gradimo novu palatu pravde i staru obnavljamo. Gradska administracija je uradila sve, u okviru svoje nadležnosti, da do ovog lijepog rezultata dođe. Spremni smo pružiti i podršku u opremanju prostora pravosuđa. Duboko smo svjesni da je pomoć pravosuđu, u njegovom opremanju, zapravo pomoć građanima, kojima je potrebno efikasno i neovisno, potpuno neovisno pravosuđe. Jer, samo neovisno i efikasno pravosuđe, garancija je zaštite prava i sloboda svih građana. Od svega je najpoželjnija, vladavina zakona”, izjavio je u svom obraćanju gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

RSD Sloboda