Polaganjem vijenaca obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Polaganjem vijenaca obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

RSD Sloboda
Polaganjem vijenaca i šetnjom beogradskim ulicama danas je obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Premijerka Ana Brnabić i ministri odali su počast polaganjem vijenaca u dvorištu Vlade Srbije, na mjestu gdje je ubijen. Predstavnici DS vijence su položili na Đinđićevom grobu u Aleji zaslužnih građana, a LDP na čelu sa Čedomirom Jovanovićem održao je “Šetnju za Zorana” u njegovu čast.

“Godinama smo 12. marta na ulicama, na takav način iskazujući ne samo svoje poštovanje prema Zoranu, nego i svoju želju, svoje opredjeljenje, svoju namjeru da se u potpunosti rasvijetli sve ono što je prethodilo Zoranovom ubistvu, da se dobije jasan i nedvosmislen odgovor ko su nalogodavci i da, nakon tog odgovora, zajedno sa onima koji su spremni da ga čuju, uradimo onaj posao koji smo radili sa njim i koji je ostao nedovršen”, kazao Jovanović.

RMU Banovići

U 18 sati održana još jedna šetanja koja će krenuti sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Đinđić, koji je postao premijer poslije rušenja Miloševićevog režima 2000. godine, ubijen je 12. marta 2003. godine, a zbog atentata su, između ostalih, osuđene bivše “crvene beretke” Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. Njegova smrt bila je okidač za akciju “Sablja” u kojoj je razbijen “zemunski klan” koji je stajao iza ubistva, a vođe ganga Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijene su u obračunu sa policijom, pišu Novosti.rs.

Šesnaest godina posle smrti, Đinđić je zapamćen prije svega kao neko ko je pokušao da reformišu Srbiju, ali je u tome brutalno zaustavljen. Na njegovo naslijeđe danas se pozivaju, kako njegovi politički saborci rasuti u različitim političkim opcijama, tako i njegovi tadašnji protivnici. Sve više se u javnosti govori o njegovoj inicijativi da Srbija pokuša riješiti kosovsko pitanje, umjesto da čeka da se pitanje statusa otvori kada Prištini i međunarodnoj zajednici to bude odgovaralo.

 

(Klix.ba)