Pet znakova koji upućuju na bubrežne kamence

Pet znakova koji upućuju na bubrežne kamence

RSD Sloboda

Ljudi su svjesni problema s bubrežnim kamencima od pradavnih vremena, a prvi zapisi o tom oboljenju datiraju još iz 600. godine prije Nove ere. Od tog poremećaja veći rizik prijeti muškarcima nego ženama, a simptomi su često vrlo tihi i prikriveni. Ali  ako se kamenci počnu pomicati, rezultat može biti vrlo intenzivna bol. Upravo zbog toga vrlo je važno primijetiti prve simptome i reagirati na vrijeme te konzultirati liječnika.

Ovo su neki od najvažnijih i najočitijih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da imate bubrežne kamence.

RMU Banovići

Osjećate li intenzivnu bol u trbuhu, leđima ili preponama, možda su u pitanju bubrežni kamenci. Bol se javlja zato što kamenci mogu zapeti u uskom mokraćnom kanalu te tako stvoriti pritisak u bubrezima. Kako se kamenac pomiče, bol se može pomicati s leđa prema preponama.

Mokraća se zbog bubrežnih kamenaca može promijeniti na nekoliko načina.

– uporan i čest poriv za mokrenjem javlja se kad se bubrežni kamenci pomiču i doputuju do mjehura. To također može izazvati ozbiljnu bol i osjećaj pečenja tokom mokrenja.

– količina urina može se smanjiti što je povezano s kamencima zapelim u mokraćnom kanalu. Kamenci mogu čak posve blokirati prolaz mokraće.

– u urinu se može pojaviti krv za što su također glavni krivci kamenci u urinarnom traktu. Neobičan i neugodan miris mokraće također može biti znak da je u bubrezima došlo do upale koja može dovesti i do zamućenosti urina.

Visoka temperatura uvijek ukazuje na upalu negdje u tijelu pa tako i u urinarnom traktu ili bubrezima. Upale dodatno kompliciraju stanje s bubrežnim kamencima.

Mučnina je često praćena povraćanjem. To se događa zato što bubrezi i gastrointestinalni trakt dijele zajedničke živčane spojeve. Do mučnine može doći i uslijed jakih bolova.

Kad imate kamence, bubrežna funkcija se smanjuje. Zbog toga se u tijelu može javiti nagomilavanje toksina što pak može utjecati na to kako se osjećate. Možda ćete biti umorniji nego inače ili osjećati jaku bol zbog čega ćete biti općenito slabiji.

U povećanom ste riziku od formiranja bubrežnih kamenaca ako…

1. Ne pijete dovoljno vode.

2. U porodici imate slučajeve pojave bubrežnih kamenaca.

3. Konzumirate puno šećera, soli i poteina.

4. Uzimate vitamin D i kalcij,

5. Pretili ste.