PDA: Negiranjem zločina na Kapiji želi se izbjeći odgovornost za zločine nad civilnim stanovništvom

PDA: Negiranjem zločina na Kapiji želi se izbjeći odgovornost za zločine nad civilnim stanovništvom

RSD Sloboda

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje Ministarstvo odbrane Republike Srbije u čijoj je organizaciji u Beogradu promovisana knjiga Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija režirana tragedija“.

Sama promocija knjige, a posebno gnusna izjava njenog autora, novi je udarac žrtvama i preživjelima masakra na Kapiji, jednog od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.

RMU Banovići

Brankovićeva izjava da za uzrok tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije kriva nikakva granata niti je kriv Novak Đukić, još je jedan dokaz da Beograd po svaku cijenu želi da izbjegne bilo kakvu odgovornost za zločine nad civilnim stanovništvom.

Sve dok Srbija toleriše ovakve ispade svojih pukovnika i generala i svih onih koji negiraju ovaj monstruozni zločin, počinjen od srpske agresorske snage granatom sa Ozrena, koja je ubila 71 a ranila oko 150 osoba, između ove dvije države i njenih naroda ni kilometri izgrađenih puteva neće stvoriti bar prividne mostove prijateljstva i pomirenja.

Nazvati masakr nad nevinim civilima terorističkim aktom, samo u želji da se spasi osoba koja je naredila granatiranje Tuzle te večeri prije 24 godine, a koju svesrdno brani susjedna država, neviđena je podlost svih učesnika ovog bezumnog čina, koji, vjerujemo, neće proći nekažnjeno.

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine zahtjeva od nadležnih institucija da pozovu na odgovornost sve one koji su dozvolili da se istina o ovom zločinu veliča na jedan lažan i sramotan način za sve žrtve, preživjele, njihove roditelje i građane Bosne i Hercegovine.

(Press PDA BiH)