Otvoren Memorijalni centar “Kapija”

Otvoren Memorijalni centar “Kapija”

RSD Sloboda

Danas je otvoren Memorijalni  centar  “Kapija”, posvećen  sjećanju na žrtve zločina na tuzlanskoj Kapiji, 25.5.1995. godine.

„Želimo da imamo vječiti pijetet prema nevinim žrtvama ratnog zločina, a da taj pijetet njegujemo i da ne dozvolimo zločincima da lažu. Istina je jača od laži samo pod uslovom da je ona sadržana u memorijalnoj i spomeničkoj kulturi . Ovaj Centar bit će čuvar svih dokaza o zločinu koji je počinjen na Kapiji.Ti dokazi bit će dostupni, ne samo posjetiocima, nego će ga on line moći posjetiti svako iz bilo kojeg dijela svijeta, zatražiti  i pročitati dokumentaciju. To je, prema našem mišljenju, način njegovanja pijeteta i čuvanja istine“, istakao je prilikom otvaranja Memorijalnog centra  gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

RMU Banovići

Centar za kulturu je već odredio profesora istorije , muzejskog kustosa koji će biti na raspolaganju svim posjetiocima Memorijalnog centra.  Autor postavke u Memorijalnom centru “Kapija” je Senad Begović iz Centra za kulturu Tuzla.

Memorijalni centar “Kapija” u subotu će biti otvoren od 9 do 14 sati, a radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 8 do 16 sati. Moguća je i organizacija grupnih posjeta, koju je potrebno unaprijed najaviti Centru.


(RTV 7)