Otkaze potpisalo 550 ljekara i stomatologa

REKLAMA

Predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Admir Suljić rekao je danas Srni da je, prema najnovijim informacijama kojima raspolaže, do sada otkaze potpisalo 550 ljekara i stomatologa zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ovog kantona.

“U zdravstvenim ustanovama Živinice, Gračanica, Lukavac, Doboj Istok i drugim mjestima otkaze je potpisalo oko 90 posto ljekara i stomatologa”, rekao je Suljić i dodao da se nastavlja sa potpisivanjem otkaza.Podsjetivši da se jedan broj doktora i stomatologa nalazi na godišnjim odmorima, Suljić je rekao da će i oni u toku odmora ili kada se vrate potpisati otkaze.

Menprom

On je istakao da, uprkos sudskoj zabrani organizovanja štrajka u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ i Domu zdravlja Tuzla, otkaze potpisuju zaposleni ljekari u ovim zdravstvenim ustanovama, te dodao da očekuje da će u UKC oko 30 posto ljekara potpisati otkaze, a u Domu zdravlja oko 50 posto.

Suljić je još jednom ponovio da ljekari okupljeni u Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ne traže ništa više nego da im se prizna reprezentativnost i da o svojim potrebama, pravima, obavezama i uslovima rada razgovaraju direktno bez posrednika, odnosno da o svojoj sudbini odlučuju sami.Povodom štrajka i potpisivanja otkaza ljekara, osim vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je zakazana za petak, 22. juna, za narednu sedmicu zakazana je i redovna sjednica.

(SRNA)

RSD Sloboda