Onečišćene Spreča i Bosna prijete Savi: Odgovornost i dalje podijeljena

REKLAMA

Tri dana poslije pucanja dijela brane taložnika “Bijelo More” lukavačke Sisecam Soda kompanije, još uvijek nisu poznati razlozi, kao niti približna šteta koja je od petka pa do danas prouzrokovana. Mjesto ove ekološke nesreće posjetila je i mnogobrojna delegacija sastavljena od predstavnika općinske i kantonalne Civilne zaštite, federalnih inspektora, pa do načelnika Općine Lukavac Edina Delića i kantonalnog premijera Jakuba Suljkanovića.

Zajedno sa dijelom brane, raspukla se i odgovornost između općine Lukavac, te resornih kantonalnih i federalnih ministarstava. Zato su pregled terena i nastale štete danas obavili i jedni i drugi, ali potpuno odvojeno i u različitim vremenskim intervalima. I dok federalni inspektor ne želi pred kamere dok ne bude imao konkretne informacije, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović pozvao je na odgovornost.

Menprom

“Moram kazati da je ovdje odgovornost pravnog lica tj. subjekta čija je ovo direktna nadležnost u smislu saniranja posljedica i eventualnog obeštećenja onih koji gazduju svim ovim područjima kao što su ribolovna udruženja i drugi. Mi ćemo sve učiniti što je u našoj moći u smislu eventualnih finansijskih pomoći kada je u pitanju ovaj incident.” – kazao je premijer TK Jakub Suljkanović.

Konkretne uzroke kao ni posljedice ove ekološke katastrofe zadugo još nećemo znati budući da će cjelokupna kompleksna istraga početi tek poslije praznika. Ipak, golim okom vidljivo je koliko je još bijele hemijske materije i dalje na površini. Međutim, iako je dominantno ugrožena flora i fauna rijeke Spreče, opasnosti za ljude prema riječima kantonalnog resornog ministra, nema.

“Opasnosti nema za stanovništvo, ali naše Ministarstvo je zabrinuto jer postoje određene površine koje su onečišćene i tu nema prevelike brige. Samo je problem što imamo štetu.” – kazao jer Mufid Klinčević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite

Štetu, po posljednjim informacijama, bilježe i u entitetu Republika Srpska, iz čijeg su Štaba civilne zaštite obavijestili javnost kako su, dok se toksična materija iz Spreče preko Bosne kreće ka slivu Save, primijećene i prve mrtve ribe.

“Još uvijek je voda jako zagađena i apsolutno nije za korištenje u bilo koje svrhe. Imamo ogromno uginuće ribljeg fonda. Još uvijek nije prošla sva toksična materija. Uzeli smo mali uzorak u mjestu Kakmuž u opštini Petrovo i rezultati su jako loši.” – riječi su Miroslava Tanasića, glavnog vodnog inspektora Republike Srpske.

Isto kao i u Vodama Srpske, šteta se prati i tamo odakle je sve krenulo – u lukavačkoj Sisecam kompaniji iz koje se javnosti ni danas nisu željeli obratiti. Kažu, učinit će to zvaničnim saopštenjem u narednim danima, baš kako očekuju i u općinskoj administraciji iz koje su najavili i finansijsku podršku svim oštećenim subjektima u ovom incidentu.

“Prati se šteta. Nije direktno zahvaćena velika površina niti broj ljudi, ali u svakom slučaju ne bih htio umanjiti vrijednost ovog incidenta.” – kaže prvi čovjek općine Edin Delić i dodaje kako je “geotekstil bio upitno postavljen. Da je drugačije, do ovoga ne bi došlo, ali dešavaju se nesreće i to trebamo imati u vidu.” – zaključuje.

Delegacija zvaničnika sa svih nivoa vlasti posjetom mjestu događaja napravila je samo uvertiru u sastanak Kriznog štaba na kojem je, između ostalog, potvrđena podrška federalnog Fonda za zaštitu okolice, te najavljena finansijska pomoć kantonalne vlasti ukoliko za to bude potrebe.

“Imamo obećanja i podršku od federalnog Fonda zaštite okolice kada je u pitanju materijalna i finansijska podrška. Moramo uključiti stručnjake, ribna udruženja da se sve ovo ponovo poribi. Naravno, prvo se mora korito sanirati, kao što ste čuli pH je 11 što nije nimalo zanemarivo. Potrebno je vrijeme.” – napomenuo je resorni ministar Mufid Klinčević.

Upravo vrijeme bio je ključni faktor kojim je, kako je spomenuto, u Spreči moglo završiti i manje toksične materije budući da su, uslijed neradnog vremena u danima vikenda, danonoćno na sanaciji radili samo uposlenici Sisecama. Bez obzira na to, istraga će sačekati da prođu praznici poslije kojih će se znati kada će se uopšte saznati stvarni uzroci ali i posljedice nastale štete.

 

(RTV Slon)

RSD Sloboda
Objavljeno u: