Održana komemorativna sjednica povodom smrti Hakije Meholjića

RSD Sloboda

Komemorativna sjednica povodom smrti Hakije Meholjića , ratnog šefa srebreničke policije te člana Ratnog predsjedništva Srebrenice, održana je danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Porodica, brojni prijatelji, poznanici i saborci prisustvovali su večeras komemorativnoj sjednici i izrazili duboku žalost i tugu zbog napuštanja Meholjića, koji je zbog teškog moždanog udara preminuo jučer u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

RMU Banovići

“To je bio jedan insan. A ja ga znam prvo kao kolegu koji je radio kao policajac i bio je odan svakom sistemu i uvijek je profesionalno radio svoj posao. U najtežim trenucima Hakija je pokazivao svoju zrelost, pamet i pronicljivost. Bio je čovjek oštrog jezika i svi su mislili da je nadmen, međutim bila je to jedna dobra duša, dobar insan, a nas koji smo ga znali i u  nekim najtežim trenucima znao nas je posavjetovati kao svoju djecu”, kazao je Naser Orić,  bivši komandant Armije BiH u Srebrenici.

Hakija Meholjić poznati je SDP-ovac koji je često je isticao kako je još u oktobru davne 1968. primljen u Savez komunista i kako je u duši vječni socijaldemokrata. Ove godine Glavni odbor SDP-a isključio je Meholjića iz stranke, nakon čega on postaje član nove političke opcije Socijaldemokrati BiH .

Njegov stranački kolega Enver Bijedić večeras je prisutne podsjetio kakav je životni borac bio Hakija Meholjić.

“Čitav njegov život je obilježila neka borba. Prije rata se borio da očuva onaj sistem, tokom rata se borio da odbrani Srebrenicu. On je bio prvi borac za povratak ljudi u Srebrenicu i njihov ostanak i naravno tu je borba sa bolesti. Sve su to stvari koje su obilježile život Hakije Meholjića i sigurno je da ne postoji takva ličnost  u ovim krajevima koja je toliko  obilježila i ratna i poratna dešavanja  i naravno i političku scenu BiH i njegovo ljevičarsko djelovanje”, istakao je Enver Bijedić.

 

Sahrana Hakiji Meholjiću biti će održana sutra na Gradskom groblju Vlakovo u 14 sati.

 

(Objektvno.ba)