Održan historijski sastanak Trumpa i Kim Jong-una u Singapuru

Održan historijski sastanak Trumpa i Kim Jong-una u Singapuru

Ferx.ing d.o.o

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se na historijskom samitu u devet sati ujutro po lokalnom vremenu u Singapuru, odnosno tri sata ujutro po našem vremenu.

Prije samog zvaničnog susreta dvojice lidera Trump je u izjavi medijima poručio da vjeruje kako će sastanak sa liderom Sjeverne Koreje biti više nego uspješan te da duboko vjeruje u uspješne odnose SAD-a i Sjeverne Koreje u budućnosti.

Menprom

S druge strane lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je kazao da nije bilo nimalo lako doći do ove faze odnosa te da su predrasude i praksa iz prošlosti bile prepreka koja je ovim samitom prevaziđena.

“Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče”, rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac.

Trump i Kim su razgovarali 45 minuta, nakon čega su im se pridružile delegacije.

Uz Kima na sastanku s američkom delegacijom su i neki od njegovih najbližih suradnika: savjetnik Kim Yong Choi, Ri Yong Ho, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, kao i Ri Su Yong, potpredsjednik Središnjeg komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje.

Ovo je prvi sastanak jednog aktuelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-1953.

 

(Haber)
RSD Sloboda