Odbojkašku sportsko-zdravstvenu akademiju „Mikasa“ u Srebrenici će pohađati stotinu djevojčica

REKLAMA

U Srebrenici će 1. marta 2018. godine, u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine biti zvanično pokrenuta Odbojkaška sportsko-zdravstvena akademija „Mikasa“, u okviru koje će u trenažni proces biti uključeno stotinu djevojčica svih uzrasta.

Idejni tvorac ovoga projekta je Almir Žilić iz Tuzle a  projekat predviđa organizaciju treninga, kontinuiranu kontrolu zdravlja djevojčica, te osnivanje ženskog odbojkaškog kluba, u prvoj fazi u Srebrenici, a potom u još nekoliko gradova Podrinja.

Menprom

Baza za razvoj Akademije u Srebrenici je Sportsko-zdravstvena akademija „Mikasa“, koja već godinama djeluje u Tuzli.

“Naša želja je da pružimo djeci u Srebrenici sve što imaju djeca u Tuzli, Sarajevu, Banja Luci… Mi smo osposobljeni da organizujemo trenažni proces na najvišem nivou. Roditelji, djeca i njihovi nastavnici prihvatili su ovu ideju i imamo najave da će biti uključeno više od stotinu djevojčica. Nemamo nikakva ograničenja, ni starosna, ni nacionalna, ni bilo koja druga. Želimo da sport spaja ljude, da ih čini boljim, da održava njihovo zdravlje. Dobili smo podršku općinskih struktura, potom podršku sa nivoa entiteta Federacije BiH, odnosno Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te od Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska”, kazao je  Almir Žilić.

Prema njegovim riječima, u početku će, dok se ne osposobe kadrovi za rad sa djecom, trenerice putovati u Srebrenicu. Cilj je da se u svim podrinjskim gradovima osposobe treneri za rad sa djecom, kako bi se odbojka razvijala na ovome području, neovisno od klubova u velikim centrima.

U povodu pokretanja Sportsko-zdravstvene akademije „Mikasa“ Srebrenica, u ovom gradu će 1. marta 2018. godine, sa početkom u 17.30 sati, u fiskulturnoj Sali Osnovne škole, biti upriličena revijalna odbojkaška utakmica između SZA „Mikasa“ i ŽOK „Bratunac“. Nakon utakmice sve zainteresirane djevojčice moći će se upisati u Akademiju. Organizatori naglašavaju da će treninzi biti besplatni.

 

(Objektivno.ba)

RSD Sloboda