Obilježavanje 15. godina Different Style-a u Tuzli

Reklama

S ciljem obilježavanja 15. godina postojanja, rada i djelovanja Different Style-a, organizacije koja je još devedesetih godina intenzivno radila na promociji i razvoju scene elektronske muzike u BiH, 17. Januara u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla, sa početkom u 20 sati, bit će otvorena retrospektivna izložba fotografija, plakata i eksponata iz perioda 1999. – 2015. godina.

Uz pomoć Fondacije Tuzlanske Zajednice i podršku JU Međunarodna Galerija portreta u Tuzli,biti će  realizovan program koji će poslužiti kao svojevrsna rođendanska proslava 15 godina postojanja i rada skupine Different Style koja djeluje multifunkcionalno uz mrežu saradnika i organizacija radeći na polju edukacije afirmacije i promocije mladih.

Menprom

Riječ je o organizaciji multimedijalne retrospektivne izložbe fotografija, plakata, ploča i exponata sa projekcijom kratkog dokumentarnog filma o razvoju scene elektronske muzike u Tuzli. Manifestaciju prati dodjela zahvalnica pojedincima i  kolektivima koji su pomagali razvoj Different Style-a i radni sastanak aktivnih sudionika scene elektronske muzike u BiH. (gosti su zvanice iz Sarajeva, Zenice, Brčkog i Tuzle).

Nedim Begic

Projekat se sastoji iz četiri dijela a realizacija se odvija u prostorijama Međunarodnog ateljea Ismet Mujezinović. U 20 sati biti će upriličeno otvaranje izložbe, zatim promocija kratkog video materijala o razvoju scene elektronske muzike u Tuzli nakon toga dodjela zahvalnica i priznanja te izložba fotografija, plakata i eksponata (1999.-2015. godina).

Ovom manifestacijom nastoji se  održati tradicija razvoja scene koja u  gradu Tuzla iz godine u godinu ima sve veći broj poklonika o čemu svjedoče brojke posjetilaca koncerata elektronske muzike koji se održavaju.

Different Style je skup mladih i ambicioznih pojedinaca koji od 1998. godine rade na promociji elektronske muzike u Tuzli i u BiH, organizirajući zabave a zatim i putem medija.

Krenulo je od istoimene radijske emisije koja se emitirala preko 12 godina na Radio Kameleon, Radio TK i Radio Tuzla. Realizovano je nekoliko desetina živih radijskih prijenosa festivala i partyja u cijeloj regiji Tuzle.

Nedim Begic 2

S vremenom Different Style je proširio svoj spektar djelovanja na druge elektronske medije, prvo kao web, a u 2014. godini i kao prva TV emisija o bosanskohercegovačkoj sceni elektronske muzike, kako bi pružili adekvatnu pomoć mladim umjetnicima i neafirmiranim pojedincima koji su skloni ovakvom kreativnom izražaju.

Organizacija je utemeljena 1998. godine s ciljem promocije elektronske muzike i prateće subkulture, a svojim zalaganjem proteklih godina nastojali smo vratiti značaj pojma vrijednost kulturnog i zabavnog života mladih. Preko medija i posebnog načina na koji je Different Style djelovao izvršen je golem utjecaj na moderne tokove života grada i pojedinaca te smo kao takav crew ostali upamćeni u mnogim generacijama.

Zahvaljujući entuzijazmu koji se razvijao i akumulirao godinama u pojedincima i grupama danas se Grad Tuzla ponosno nalazi u samom vrhu scene elektronske muzike u BiH.

Putem medija Different Style nastoji upoznati širu javnost o čemu se zapravo radi kada je riječ o elektronskoj muzici i zabavama koje se rade uz nju.  Želime prikazati jedan veoma kreativan način izražavanja, ali i kompletnu kulturu koja prati ovu glazbu.

“Cilj je predstaviti rad domaćih promotora, DJ-eva i producenata. Prikazati što je moguće više zbivanjja, festivala i malih partyja na kojima sudjeluju BiH artisti i omogućiti svim gostima, DJ-evima i producentima koji dolaze sa strane da prenesu svoje impresije o proteklim događajima te podijele svoje iskustvo s publikom”, istakao je  Nedim Begić.

Begić navodi da se ovom manifestacijom nastoji održati tradicija razvoja scene koja u Tuzli iz godine u godinu ima sve veći broj poklonika o čemu svjedoče brojke posjetilaca koncerata elektronske muzike koji se održavaju.

Flyer

U nastojanju da riješe probleme medijske barijere, razvoja mladih i komunikacije među mladima a koji se u produkcijskom smislu vezuju za pomenuti muzički žanr, ovaj događaj će okupiti veliki broj njih na jednom mjestu. Different Style želi odati priznanje prijateljima koji su učestvovali u osnivanju i radu organizacije a koji više nisu među živima.

Paralelno sa očuvanjem tradicije, Different Style želi nastavitati pružati pomoć u razvoju mladih koji se bave elektronskom muzikom i ukazati na nedostatke koji postoje u zajednici.

Organizacijom ovog događaja želimo predstaviti sav potencijal kojeg projekti muzičkog karaktera i pojedinci imaju u sebi, te ih u najboljem svjetlu predstaviti lokalnoj zajednici

(Objektivno.ba/ Nedim Begić-Different Style)

RSD Sloboda