Nova parlamentarna kriza u Tuzlanskom kantonu

RSD Sloboda

Dva mjeseca nakon formiranja skupštinske većine i imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, ovaj kanton je ponovo u ozbiljnoj političkoj krizi. Skupštinska većina koja broji 19 zastupnika je nestabilna, jer su četiri zastupnika zbog unutarstranačkih problema, jedan iz SDA i tri iz DF-a, na izlaznim vratima, pa nije isključena mogućnost formiranja nove skupštinske većine i smjena Vlade, javlja FTV .

RMU Banovići

Aktualnoj skupštinkoj većini prvi udarac je zadao Bego Gutić, koji je zbog untarstranačkih neslaganja podnio ostavku na poziciji predsjednika Kluba SDA i najavio parlamentarnu krizu.

– Jedan od razloga zbog čega sam podnio ostavku na mjesto šefa Kluba poslanika u SDA je upravo taj što smo mi ponovo u jednoj parlamentarnoj krizi – kaže Gutić.

Gutić je optužio aktualnu Vladu, koju predvodi SDA, za netransparentan rad i moguću političku korupciju kad je u pitanju odluka o izmjenama Finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta kojom se, navodno, pogodovalo firmama povezanim sa SDA.

– Prvi je nesretni gaf s imenovanjem savjetnika premijera koji je osuđen za korupciju. Drugi je izmjena i dopuna finansijskog plana kojim se pogoduje određenim firmama koje rade posao tekućeg održavanja. Najviše će hajrovati firma HIH iz Živinica u vlasništvu Abdurahmana Hodžića. To je ono što je sigurno – navodi Gutić.

Time je Gutić ušao u direktan politički sukob s Abdurahmanom Hodžićem, koji o ovome ne želi govoriti. Inače, mnogi kažu da je on najviše utjecao na formiranje aktulane skupštinske većine i imenovanja Denijala Tulumovića na poziciju kantonalnog premijera. Tako je skupštinska većina zasad ostala na stvarnoj podršci samo 18 zastupnika. Iako su sve veće špekulacije da će Gutić napustiti skupštinsku većinu, u Klubu SDA još računaju na njegovu podršku.

– Prema meni dostupnim informacijama, kolega Gutić je i dalje član SDA, i član kluba SDA. I dalje imamo 19 ruku – tvrdi Šekib Umihanić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a.

U SDP-u i PDA se potajno nadaju Gutićevoj podršci, ukoliko im za smjenu Vlade bude nedostajala jedna ruka. S Našom strankom već imaju 16 ruku, a za smjenu Vlade ima nedostaju samo dva glasa.

– Što se tiče saradnje između PDA i SDP-a, sarađujemo samo kao opozicija – ističe Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK-a.

– Bilo ko da ima većinu sa 18 ruku to je donja granica i nije stabilna. Pogotovo kada je tako napravljena – smatra Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Zbog toga pokušavaju pridobiti podršku Kluba DF-a, koji ima tri zastupnika, koji su sve više nezadovoljni marginaliziranjem Kantonalnog odbora DF-a u procesu objedinjavanja ljevice unutar SPD-a.

– Ako bilo koji zastupnik iz Kluba DF-a istupi pada Vlada. Upravo zato je odgovornost onih koji vode ove procese da ih vode na način da ti ljudi na čijim leđima se gradi piramida vlasti u ovoj zemlji budu shvaćeni kao subjekti procesa, a ne kao objekti – poručuje Zlatan Begić, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Tuzla.

Ukoliko bude nastavljeno već započeto približavanje Kantonalnog odbora DF-a SDP-u, sve je izvjesnija prekompozicija skupštinske većine i smjena Vlade.

(Omer Hasanović/ Federalna.ba)