Nikšić: Odluka da KO SDP-a Tuzla ne ide u vlast s nacionalnim strankama donesena većinom glasova

Nikšić: Odluka da KO SDP-a Tuzla ne ide u vlast s nacionalnim strankama donesena većinom glasova

RSD Sloboda

“Za” je glasalo 68 članova, protiv je bilo 14, a sedam suzdržanih

Završena je sjednica Glavnog odbora SDP-a.

RMU Banovići

Predsjednik stranke Nermin Nikšić novinarima je kazao da je odluka već poznata, odnosno da je potvrđena ona o nekoaliranju s nacionalnim strankama i da se KO SDP-A Tuzla daje puna podrška u formiranju vlasti sa građanski orijentiranim strankama.

Na pitanje je li bio nezadovoljstvo i je li tačna informacija da je većina članova KO Tuzla napustila sjednicu, on je kazao da se nisu prebrojavali i da je odluka donesena većinom.

Upitan da prokomentira medijske natpise da je današnja odluka potvrda ranijeg trača po kojoj je Nikšić dobio određenu finansijsku korist da u vlast u Tuzli uvede PDA, on je istakao da je to upravo samo jedan trač i da je već rekao s kojim strankama će se program za formiranje vlasti poslati.

Podsjećamo, na sjednici Glavnog odbora (GO) SDP-a izglasan je zaključak Predsjedništva ove stranke prema kojem Kantonalni odbor SDP-a Tuzla može pokrenuti pregovore o formiranju vlasti, ali bez pregovora s nacionalnim strankama. Za ovo je glasalo 80 posto članova GO SDP-a (68 glasova “za”, 14 protiv i 7 suzdržanih).

Ovakav zaključak izazvao je revolt predstavnika iz Tuzle, ali i dijela sarajevskog SDP-a te su sjednicu GO tada napustili Miro Lazović, Esad Zgodić, Emir Zlatar, Zoran Mikulić i još nekoliko članova KO Tuzla.

Nakon pauze na sjednicu GO ipak su se vratili Lazović, Zgodić i Mikulić.