Nema više jednodnevnih izleta na more: Jadran ne želi siromašne turiste

RSD Sloboda

Autobusi koji prevoze putnike na jednodnevni izlet u Crikvenicu odlukom Grada Crikvenice više neće moći besplatno ulaziti u ovaj grad u periodu od 15. juna do 15. septembra.

Ljudi slabijeg imovinskog statusa organiziranim autobusima dolaze na jednodnevne izlete na more. Takvi autobusi koji ih zorom dovedu, a navečer odvedu, često su mnogima jedini način da uopće vide more, piše Hina.

Oni po osobi, naime, najčešće koštaju od 80 do 100 kuna, što je najjeftinija opcija za odlazak na more. Takve izlete koriste i oni koji bi sebi mogli priuštiti smještaj, ali im je ovakva opcija jeftinija i zgodnija. Oni će se i nakon ovakve odluke snaći tako da potroše više za smještaj. No upravo zato je ovo udar na one kojima je ovo jedini način da vide more. Odluka je još početkom maja objavljena na službenoj stranici grada.

“Središte grada, pješački prijelazi, plaže i parkovi preopterećeni su velikim brojem ljudi, javne službe zadužene za funkcioniranje sustava uza sve napore ne mogu kvalitetno obavljati svoje poslove što stvara nezadovoljstvo kod turista i stanovnika grada.

Kako bi se riješila navedena problematika, i poboljšala kvaliteta cjelokupne turističke ponude Grad Crikvenica, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Crikvenice i tijelima zaduženim za turističku djelatnost izradili su prijedlog ‘Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice’ koja ima za cilj ograničiti i smanjiti broj ulazaka u Grad autobusnih prijevoznika tijekom najfrekventnijih dana, u periodu od 15.06. do 15.09.2018. s posebnim naglaskom na zone posebnog prometnog režima. Gradsko vijeće Grada Crikvenice navedenu je odluku i usvojilo na sjednici održanoj 17. svibnja 2018. godine”, navedeno je na stanicama grada.

Ova odluka se ne odnosi na one autobuse koji prevoze ljude koji imaju smještaj u gradu. Penzioneri koji su najviše pogođeni ovom odlukom su ogorčeni, kao i jednodnevni turisti iz Bosne i Hercegovine i unutrašnjosti Hrvatske.

“Najveći broj jednodnevnih turista su hrvatski umirovljenici, koji na turističke destinacije dolaze u povoljnim aranžmanima (od 80 do 120 kuna) jer im je jedino to financijski prihvatljivo. Naime, prosječna mirovina u Hrvatskoj za ožujak 2018., prema službenim podacima HZMO-a, iznosi 2345 kuna. Linija siromaštva prema Državnom zavodu za statistiku u 2017. iznosila je 2180 kuna. Takve mirovine prima 52,5 posto naših umirovljenika ili više od 600.000 ljudi”, navele su umirovljeničke udruge.

(HINA)