Na Ilidži pronađeni čamci za krijumčarenje migranata

Na Ilidži pronađeni čamci za krijumčarenje migranata

RSD Sloboda

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su juče u Sarajevu trojicu stranih državljana zbog krijumčarenja većeg broja migranata, pretežno iz Sirije, Iraka i Irana.

U policijskoj akciji SIPA kodnog naziva ‘Tulip’, prema informacijama “Avaza“, uhapšena su dvojica državljana Iraka i jedan državljanin Turske. Riječ je o Turčinu Hadžiju Babatu i Iračanima Muhamedu Muzaferu i Muhamedu Karvanu. Babat ima i državljanstvo Njemačke.

RMU Banovići

Paprena usluga

– Oni se sumnjiče da su organizovali kriminalnu grupu radi krijumčarenja migranata, a tokom akcije SIPA je pronašla 14 krijumčarenih migranata, i to iz Sirije, Iraka i Irana – rečeno je iz SIPA.

Iz izvora bliskih ovoj policijskoj agenciji saznajemo da je akcija trajala mjesecima i da je pažljivo pripremana. Trojica krijumčara uhapšena su u jednoj kući koju su unajmili na području Ilidže, odakle su rukovodili akcijama.

No, tokom pretresa, po naredbi Tužilaštva i Suda BiH, pronađena je i manja hala u kojoj su krijumčari krili veći broj čamaca i opremu za prebacivanje migranata na područje Hrvatske.

Iako ova usluga košta papreno, policija za sada nije pronašla veću količinu novca niti oružja, koje krijumčari često koriste. Kako su istražioci otkrili, trojac je migrante čamcima prebacivao preko granice na Savi u Hrvatsku.

Hiljade eura

Nedavno je SIPA uhapsila i dvojicu državljana Turske koji su na isti način prebacivali migrante, ali su lišeni slobode tokom pretresa vozila na području Gradiške. Tada je otkriveno kako ova grupa funkcioniše i gdje vozi čamce.

Istražioci SIPA sumnjaju da je Babat organizator, a da su Iračani bili ti koji su dovodili migrante, koji bi im plaćali za prebacivanje u Hrvatsku. Cijena je bila i po nekoliko hiljada eura.

Stotine krijumčara

Koliko je krijumčarenje migranata rasprostranjeno i unosno, pokazuju i brojni postupci u Sudu BiH. U ovoj instituciji skoro svake sedmice se određuju pritvori, ali i priznaju krivice za ovo krivično djelo.

Većinom je riječ o državljanima Iraka, Sirije, Turske, Pakistana i Afganistan koji na krijumčarenju zgrću na desetine hiljada maraka.

Hapšenja u Crnoj Gori

Crnogorska policija, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, u akciji ‘Azil’ razbila je juče organizovanu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju ilegalnih migranata – tražilaca azila iz Albanije, preko Crne Gore, u BiH ka zemljama Evropske unije.

Policija je u akciji uhapsila 11 osoba, dok za još dvije traga. Krivična prijava podnesena je protiv svih 13 osoba, saopštili su iz policije.

(Avaz)