Muškarci trebaju započinjati porodicu prije 35 godine kako bi zaštitili bebu od rizika

Muškarci trebaju započinjati porodicu prije 35 godine kako bi zaštitili bebu od rizika

RSD Sloboda
Profesor sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford Michael Eisenberg tvrdi da je zdravlje bebe “timski sport” te da oba roditelja moraju paziti na detalje ukoliko žele da njihovo dijete bude potpuno zdravo.

“Kada otac pređe 35. godinu stvara se mogućnost urođenog defekta kod bebe, a taj se rizik znatno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama jer muškarci sa godinama akumuliraju dvije nove mutacije u DNK svoje sperme”, rekao je Eisenberg.

RMU Banovići

U poređenju sa očevima koji imaju između 25 i 34 godine, djeca muškaraca čije su godine između 35 i 44 su u prosjeku imala pet posto više šansi za prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu.

Osamnaest posto novorođenih beba će imati neku vrstu napada, a 14 posto ima manju porođajnu težinu. Ako je otac u pedesetima postoji veći rizik da će njegovo dijete nakon poroda biti na respiratoru i 28 posto veći rizik da će beba trebati intenzivnu njegu.

“Veliki postotak urođenih defekata bi se mogao spriječiti da su se očevi ranije odlučili na zasnivanje porodice, ako je moguće prije 45. godine života”, zaključio je Eisenberg.