Može li formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu ugroziti postojeće dogovore?

Može li formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu ugroziti postojeće dogovore?

RSD Sloboda

Hoće li se stanje u Tuzlanskom kantonu odraziti na pregovore koji se vode za pozicije na nivo države i FBiH? Ko će od već formiranih blokova opastati, pitanja su koja se nameću. Iz SBB-a i SBiH-u poručuju da se drže ranijeg dogovora. SBB sa PDA i ASDA, a SBiH sa SDA. Zbog svega izražavaju sumnju u ideju SDP-a da zajedno sa Bh. blokom formiraju vlast u TK.

Prvo je formiran Bh. blok, a onda su lideri SDA i SBiH potpisali koalicioni sporazum, na koncu je formiran i blok SBB, PDA i A-SDA. U SDP-u vjeruju da bi neki od dogovora mogli biti zaboravljeni kako se formirala vlast u TK. Nadaju se da će većinu činiti 19 poslanika iz stranaka BH bloka, SBiH-a i SBB-a.

RMU Banovići

“Ostvareni su neki kontakti, radimo na tome, ne mogu reći da smo potpisali bilo šta, ali na neki način postoje neke preliminarne saglasnosti da bi se to moglo napraviti”, otkrio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Podrška za ovaj plan stiže iz Naše stranke. Ona je jedina pored SDP-a poručila da u koaliciju sa nacionalnim strankama, ili preciznije sa SDA ne želi.

“Pozivamo sve druge političke subjekte da bez obzira kako će se njihove stranke ponašati na drugim nivoima, da ono oko čega smo postigli konsenzus na TK, da pokušamo prvi put formirati vlast u kojoj neće biti SDA i PDA”, Mirsad Čamdžić, Naša stranka TK.

Da će do toga doći u SBB-u ne vjeruju. Potcrtavaju, sa PDA koji je neprihvatljiv Našoj stanci imaju politički dogovor.

“Mi smo napravili blok sa PDA na nekoliko nivoa, i tako smo nastupali u ovom prethodnom periodu. Nije nas poslije jučerašnjeg dana niko ni kontaktirao. Ti pregovori su prekinuti prije više od mjesec dana, nismo se sastajali, niti su nas zvali, niti smo imali bilo kakve kontakte”, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, SBB TK.

SDA i SBiH u TK imaju jedanaest poslanika, od 19 koliko je potrebno za formiranje vlasti. No, predsjednik SBiH-a vjeruje da će okosnicu vlasta na svim nivoima, pa i na ovom kantonu činiti SBiH-ov partner SDA.

“Očekujem da ćemo imati 20 delegata u skupštini, i da bi to po svoj prilici mogli biti SDA, PDA, a pošto PDA, SBB i A SDA imaju opet svoj potpisan sporazum da bi to bila okosnica vlasti u TK”, rekao je Amer Jerlagić, predsjednik SBIH.

Ključno je pitanje da li bi dio te vlasti mogao biti DF, koji je na poslednjoj sjednici Predsjedništva odučio da napravi platformu na osnovu koje će razgovarati sa strankama, među kojima je i SDA. No bez preciznog odgovora kakva je u tom slučaju sudbina Bh. bloka.

“Ukoliko SDP donese odluku da svojoj kantonalnoj tuzlanskoj organizaciji otpočinjanja pregovora za formiranje vlasti u TK da imaju našu podršku, i da ćemo mi ići sa SDP u tom pravcu”, kazao je Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF.

SDP je na poslednjim izborima u TK osvojio deset mandata, i vodeća je stranka. Druga po snazi je SDA sa devet i zajedno bi mogli formirati većinu, no Glavni odbor SDP-a je uprkos stavu predstavnika ove stranke u TK odbacio ovu mogućnost.

 

 

(Aleksadra Tolj/ N1)