Mesić o Komšiću: Znam ga jako dugo, branio je BiH

Mesić o Komšiću: Znam ga jako dugo, branio je BiH

RSD Sloboda

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić pojasnio je za “Radio Slobodna Europa (RSE)” detalje svog susreta sa novoizabranim hrvatskim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem.

Iako su u njegovoj stranci Demokratska fronta Komšićevu posjetu Hrvatskoj nazvali službenom, on nije tako razumljen u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

RMU Banovići

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, i jedan od rijetkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH potvrdio je za “RSE” da se u utorak nakratko sastao sa Komšićem tokom njegovog boravka u Zagrebu.

“Mi se znamo jako dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumiju politiku i prihvaćaju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stavi na stol i da se razgovara”, rekao je Mesić.

On ocjenjuje kako je nezadovoljstvo zvančnog Zagreba sa izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. On podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović, a o tome koga predstavljaju tri člana Predsjedništva kaže.

“Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata – pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike”, zaključio je Mesić.

(Haber)