Maksim Božić i Edin Hastor optuženi za terorizam: Planirali napad na zgradu SIPA-e i MUP-a TK

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maksima Božića zvanog “Muhamed” i Edina Hastora zvanog “Amidža” zbog terorističkog napada u BiH koji su spriječile nadležne institucije.

U nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su Božić i Hastor optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

Menprom

“Oni su planirali i pripremali napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona, čime bi ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su Božić i Hastor otkriveni od strane Tužilaštva BiH i SIPA-e i uhapšeni, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

“Tokom istrage pronađeni su dokazi o njihovim nelegalnim aktivnostima s ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta, a terete se da su nabavljali i pripremali sredstva te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uvjete za izvršenje terorističkog čina”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Božić i Hastor se nalaze u pritvoru, a optužnica protiv njih proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

RSD Sloboda