Lugavić: Brojne su aktivnosti sa kojima želimo istaći značaj nacionalnih manjina koje žive u Tuzli

Lugavić: Brojne su aktivnosti sa kojima želimo istaći značaj nacionalnih manjina koje žive u Tuzli

RSD Sloboda

U Narodnom pozorištu Tuzla jučer je upriličena manifestacija ” Dana nacionalnih manjina ” a s ciljem promocije  kulture i tradicije pripadnika nacionalnih manjina koji žive u Tuzli.

“Dan nacionalnih manjina” je aktivnost koja se realizuje u okviru projekta “Promocija nacionalnih manjina u Gradu Tuzla”, koja ima za cilj promociju kulture i tradicije nacionalnih manjina, odnosno bogatstva kulturne različitosti u gradu Tuzla”, kazao je Zijad Lugavić šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

RMU Banovići

Pored ove manifestacije projektom je planirana i izrada publikacije o svim nacionalnim manjinama, održavanje radionica u školama  na području Tuzle kao i snimanje dokumentarnog filma.

“Biti će to prva publikacija koja će na jedan sistematičan i metodičan način prikazati sve karakteristike nacionalnih manjina što podrazumijeva i kulturu, jezik način dolaska  i način života nacionalnih manjina kao i njihovu gastronomsku ponudu i sve ono što odlikuje naše nacionalne manjine. Na taj način biti ćemo bogatiji za jednu publikaciju koja će sigurno obogatiti hostoriju ovog grada. Kada je riječ o snimanju dokumentarnog filma, to je tek počelo ali ono će biti gotovo do završne aktivnosti ovog projekta. To je aktivnost koja je planirana da se održi pred kraj mjeseca marta na kojoj će biti prikazana gastro ponuda nacionalnih manjina, biti će prikazan i ovaj film kao i publikacija”, istakao je Lugavić.

Prema riječima  šefa Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla ta završna aktivnost biti će kruna rada svih nacionalnih manjina kao i predstanika Grada Tuzle koji su  uzeli učešće u svim ovim aktivnostima.

Jučerašnji kulturno-zabavni dio projekta kao što smo već naveli imao je za cilj promociju kulture i tradicije nacionalnih manjina grada Tuzle.  Tako su se sinoć kroz igru i ples te izvođenje muzičkih i dramskih sadržaja  predstavili pripadnici romske , slovenačke,  makedonske,  albanske i italijanske nacionalne manjine.

Na ovaj način oni nacionalne manjine žele pokazati da su i oni stanovnici Tuzle i da žele biti ravnopravni sa ostalih građanima.

Nacionalne manjine imaju svog predstavnika i u Gradskom vijeću Tuzla te ističu da su zahvalni ovom Gradu i građanima Tuzle na podršci koju imaju.

“Ja sam siguran da će se ovakve i slične aktivnosti nastaviti i dalje a s ciljem da se bolje upoznamo i da pokažemo da smo i mi građani ovog grada i da jednostvno želimo da učestvujemo u kreiranju dešavanja odnosno svih aktivnosti koje se dešavaju u Gradu Tuzla”,kazao je Nedžad Jusić, vijećnik u GV Tuzla ispred nacionalnih manjina.

Projekat se provodi uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, kroz program “Horizontal Faciliti” za Zapadni Balkan i Tursku, a u sklopu okvirnog projekta “Jačanje nacionalnih manjina u Bosni I Hercegovini” u ukupnoj vrijednosti od 418 000 eura.

Jučerašnji kulturno-zabavni dio projekta imao je za cilj promociju kulture i tradicije nacionalnih manjina grada Tuzle, kroz igru i ples, izvođenje muzičkih i dramskih sadržaja.

This slideshow requires JavaScript.

(Objektivno.ba)