KV SBiH TK: Političko okruženje i neizvijesnost jedan od glavnih uzroka odlaska mladih

RSD Sloboda

Današnja Pres konferencija je organizovana sa ciljem da mladi kandidati na listama Stranke za BiH za Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine ukažu na problem koji se zove „Odlazak mladih“ koji su proizvele vladajuće oligarhije svojim ponašenjem u poslednje dvije decenije.

Budući poslanici iz reda mladih Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Federalnom parlamentu imaju jasnu viziju šta i kako treba raditi da se trend odlaska mladih iz naše zemlje smanji i u potpunosti zaustavi.

RMU Banovići

Prema nekim podacima Bosnu i Hercegovinu je u poslednje četiri godine napustilo oko 80.000 mladih. Samo iz TK otišlo je oko 19.000 građana od toga oko 9.000 mladih. Kao primjer neodgovornog ponašanja vladajućih stranaka želimo navest primjer Tuzlanskog kantona. Izrada Strategije za mlade u TK predviđa se za iduću godinu. Zar to nije kasno? Imamo novo ministarstvo u Vladi TK čiji rezultati rada nisu vidljivi. Po našoj ocjeni mladima u našoj zemlji najviše problema stvara način vođenja politike i uređenje države. Čim dođemo u situaciju da se trebaju rješavati neki naprimjer, ekonomski problemi, nama se nametnu određeni problemi teritorijalne i zakonske pripadnosti, što upućuje na  lošu političku klimu, pa bi se moglo reći da je to veći problem zbog koga odlaze mladi nego njihovo zaposlenje.

Mladi bježe od konflikta, niko ne može da sluša politička prepucavanja, koja nam se stalno nameću, umjesto rješavanja stvarnih problema. Neizvjesnost ovdje više ubija omladinu i od same nezaposlenosti. Problem obrazovanja u ovoj Državi nije riješen na kvalitetan način. Još uvijek imamo deficitarna zanimanja za koja Država nema dovoljno sluha. Zabrinjava to da Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju građani upravo tih deficitarnih zanimanja i većinom visokokvalifikovana radna snaga. Odlaze i doktori, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji. Odlaze nam kompletne porodice, što će uveliku uticati na demografsku sliku i smanjenje priraštaja u budućnosti. Prijeti nam „bijela kuga“.

Zato smatramo da je političko okruženje i neizvijesnost jedan od glavnih uzroka odlaska mladih ali i drugih građana iz naše zemlje.Zato smo mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu tu, da mijenjamo stanje i budemo garancija za bolju budućnost svih njenih građana i naroda.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi da mijenja sadašnje stanje u BiH i u Tuzlanskom kantonu. Očekujemo da na predstojećim izborima postignemo dobre rezultate te da kao državotvorna stranka sa učešćem u vlasti u većoj mjeri odlučujemo o sudbini mladih ljudi u BiH. Mi smo za Bosnu i Hercegovinu, svjesni da Države nema bez njenih građana. Zato želimo skrenuti pažnju na ovaj sve izraženiji problem, i hoćemo preuzeti dio odgovornosti da kao izabrani zvaničnici stanemo u kraj, ovom, za sada nekontorolisanom procesu.