Koliko često treba mijenjati posteljinu, prati peškire, wc šolju…

Koliko često treba mijenjati posteljinu, prati peškire, wc šolju…

RSD Sloboda

Lynsey Crombie je ekspertica koja tvrdi da svaki član porodice mora odvojeno držati svoje peškire, a ukoliko ih svi drže u kupatilu, onda za njih morate imati zasebne vješalice. Ističe da ih mijenjati treba svaki drugi dan, a nekad čak i nakon svakog korištenja.

“Pomirišite peškir, neugodan miris je znak da treba na pranje. Čak i ako ne osjetite neugodan miris, ne koristite ga duže od tri-četiri dana”, rekla je Lynsey.

RMU Banovići

Ona je komentarisala i pranje posteljine, kazavši kako ju je potrebno mijenjati jednom sedmično, osim ako neko ima neku kožnu infekciju. U tom slučaju ju je potrebno mijenjati svakodnevno.

Lynsey savjetuje da izbjegavate hodanje po kući u cipelama koje nosite vani, jer se na taj način raznose bakterije koje se vremenom nakupljaju i kasnije ih se teže riješiti.

Iz kompanije Levi’s su utvrdili da traperice nije potrebno prati i do godinu dana, ali se ekspertice ne slažu s tim te nalažu da bi svu odjeću u kojoj smo bili vani trebalo prati često, a onu koju smo nosili samo po kući možemo prati rjeđe.

One savjetuju da se riješite četke za čišćenje šolje jer je njena najveća svrha sakupljanje bakterija.

Krpe za čišćenje možete prati na temperaturi od 60 stepeni nakon svakog korištenja ili kupite one s mikrovlaknima te ih prokuhajte u loncu s kipućom vodom uz malo izbjeljivača.

Prašinu treba brisati mekanim flanelnim krpicama koje ste natopili u čistu toplu vodu, nikako u sredstva za poliranje. Brišite je jednom sedmično. S druge strane, prašinu ispod kreveta treba brisati bar jednom sedmično, pogotovo ako u kući živi neko ko ima problema s alergijom ili astmom. Poželjno je usisati ispod kreveta kad god usisavate cijelu kuću.

Ekspertice savjetuju da se najbolje tuširati ujutro i navečer, kako bismo svježi počeli i završili dan. Kupaonicu možete čistiti jednom sedmično, a šolju je potrebno dezinfikovati jednom dnevno, baš kao i umivaonik i kadu.