Kako su na izborima prošli ministri: Pola Vlade Federacije u zastupničkim klupama

RSD Sloboda

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na listi SDA za Parlament BiH osvojio je čak 27.933 glasova i sigurno ulazi u državni parlament.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara osvojio je na listi SDA za Skupštinu KS 6.862 glasa, te ulazi u Skupštinu KS. Ministrica turizma i okoliša Edita Đapo na listi SBB-a je dobila 2.512 glasova. Iako nije dobila dovoljan broj glasova kako bi direktno ušla u Parlament BiH, nezvanično saznajemo da će ipak ući u ovu instituciju i to kao druga na kompenzacijskog listi SBB-a.

Ministrica finansija Jelka Milićević, nositeljica liste HDZ-a za Parlament FBiH sa 6.358 glasova sigurno ulazi u Parlament. Ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, na listi SDA za Parlament FBiH dobila je 1.975 glasova i s dobrim je izgledima da uđe u Parlament.

Zlatan Vujanović, ministar trgovine, na listi SBB-a za Federalni parlament je dobio 345 glasova i nema šanse za ulazak u Parlament, dok ministar prostornog uređenja Josip Martić na listi HDZ-a BiH za Parlament FBiH ima 3.565 glasova i sigurno ulazi u Parlament.

Ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, na listi HDZ-a BiH za Skupštinu HNK osvojila je 1.137 glasova te bi mogla ući u Skupštinu. Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Edin Ramić (SDA) na listi Zajedno za BiH osvojio je 4.948 glasova te zasigurno ulazi u NSRS.

Ministar za rad i socijalne politike Vesko Drljača, na listi SBB-a za Parlament FBiH osvojio je 738 glasova i ne ulazi u Parlament. Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, na listi SDA za Parlament FBiH osvojio je 2.374 glasova i nije uspio ući u Parlament FBiH.

S druge strane ministri Mato Jozić (HDZ), Denis Lasić (HDZ), Nermin Džindić (SBB), Amir Zukić (SDA), Vjekoslav Mandić (HDZ). Također, ni federalni premijer Fadil Novalić nije bio kandidat na izborima.