Kako su na izborima prošli ministri: Pola Vlade Federacije u zastupničkim klupama

REKLAMA

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na listi SDA za Parlament BiH osvojio je čak 27.933 glasova i sigurno ulazi u državni parlament.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara osvojio je na listi SDA za Skupštinu KS 6.862 glasa, te ulazi u Skupštinu KS. Ministrica turizma i okoliša Edita Đapo na listi SBB-a je dobila 2.512 glasova. Iako nije dobila dovoljan broj glasova kako bi direktno ušla u Parlament BiH, nezvanično saznajemo da će ipak ući u ovu instituciju i to kao druga na kompenzacijskog listi SBB-a.

Menprom

Ministrica finansija Jelka Milićević, nositeljica liste HDZ-a za Parlament FBiH sa 6.358 glasova sigurno ulazi u Parlament. Ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, na listi SDA za Parlament FBiH dobila je 1.975 glasova i s dobrim je izgledima da uđe u Parlament.

Zlatan Vujanović, ministar trgovine, na listi SBB-a za Federalni parlament je dobio 345 glasova i nema šanse za ulazak u Parlament, dok ministar prostornog uređenja Josip Martić na listi HDZ-a BiH za Parlament FBiH ima 3.565 glasova i sigurno ulazi u Parlament.

Ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, na listi HDZ-a BiH za Skupštinu HNK osvojila je 1.137 glasova te bi mogla ući u Skupštinu. Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Edin Ramić (SDA) na listi Zajedno za BiH osvojio je 4.948 glasova te zasigurno ulazi u NSRS.

Ministar za rad i socijalne politike Vesko Drljača, na listi SBB-a za Parlament FBiH osvojio je 738 glasova i ne ulazi u Parlament. Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, na listi SDA za Parlament FBiH osvojio je 2.374 glasova i nije uspio ući u Parlament FBiH.

S druge strane ministri Mato Jozić (HDZ), Denis Lasić (HDZ), Nermin Džindić (SBB), Amir Zukić (SDA), Vjekoslav Mandić (HDZ). Također, ni federalni premijer Fadil Novalić nije bio kandidat na izborima.

RSD Sloboda