Kako se riješiti upornih bolova u mišićima, ligamentima i tetivama

RSD Sloboda

Fibromialgija je hronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom. Osobe koje boluju od fibromialgije obično imaju osjetljive tačke na tijelu.

 

RMU Banovići

Nepoznati uzroci

To su specifična mjesta na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Pritisak na osjetljivu tačku uzrokuje bol.

Uzroci fibromialgije su nepoznati. Postoji mogućnost da su uključeni različiti faktori, a dovedena je u vezu sa stresnim ili traumatičnim događajima, kao što su saobraćajne nesreće, ponavljajućim povredama, određenim oboljenjima.

Simptomi fibromialgije su poteškoće sa spavanjem, jutarnja ukočenost, glavobolja, bolne menstruacije, bockanje ili trnjenje u rukama i stopalima, problemi s razmišljanjem i pamćenjem (poznato kao “fibro fog”), sindrom iritabilnog crijeva, sindrom nemirnih nogu i osjetljivosti na temperaturu.

Fizikalna terapija i kineziterapijski programi rade se na osnovu prethodno uzetog funkcionalnog statusa pacijenta, gdje se procjenjuje obim pokreta, manuelni mišićni test, procjena posture i biomehanike. Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje tijelo oslobađaju od bola i nagomilanih toksina u samom mekom tkivu.

 

Biljna ulja

Koriste se analgetici koji se elektroforezom lokalno apliciraju na bolno mjesto. Kompletna fizikalna terapija ima za cilj da prokrvi bolnu regiju i pomogne posrnulom metabolizmu da izbaci štetne metaboličke produkte. Posebno mjesto u tretmanu fibromialgije je primjena terapeutskih masaža s biljnim uljima za relaksaciju.

 

Terapijski kraj

Kompletna fizikalna terapija je uvod u kineziterapiju. U prvoj fazi kineziterapijskih procedura potrebno je raditi isključivo vježbe istezanja za mobilizaciju svih zglobova do fizioloških amplituda. Krajnji cilj je fiziološka pokretljivost svih segmenata bez bola u mišićima u fiziološkim normama. Po dobijanju fizioloških amplituda pokreta u svim zglobovima, započinje se sa vježbama jačanja. Ujedno je to i terapijski kraj i vraćanje svim životnim i fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i bez ograničenja.

 

(Avaz)