Jovanović: Dodik je na vlast došao na američkom tenku, a sada je pod Putinovim kišobranom

Jovanović: Dodik je na vlast došao na američkom tenku, a sada je pod Putinovim kišobranom

RSD Sloboda

Na upit ko je u Srbiji moćniji, crkva ili država, Jovanović odgovara da su u Srbiji “svi kilavi, pa su zato tako agresivni”

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDS)Čedomir Jovanović govorio je za Radio Crnu Goru o turbulencijama između Beograda i Podgorice, nacionalizmu u regionu, kao i o odnosima države i crkve.

RMU Banovići

Na upit ko je u Srbiji moćniji, crkva ili država, Jovanović odgovara da su u Srbiji “svi kilavi, pa su zato tako agresivni”.

– Na čemu se zasniva moć naše crkve? Koga je ona to zaštitila? Na koji način? Gdje je bila ta moć tokom Bljeska i Oluje? Gdje je u Bosni bila ta moć? Gdje je na Kosovu ta moć? Na čemu se zasniva ta moć? Na glupoj pretpostavci da je Kosovo srce Srbije? Koštunica je dobio 2008. godine odgovor na to šta je srce Srbije. Jeste, kad su kosovski Albanci proglasili nezavisnost, on je napravio miting u Beogradu poslije kog smo polupali cijeli  grad i pokrali patike po buticima. Eto, tako smo branili Kosovo. Je l’ voliš Kosovo? Izvini, onda moraš da sjedneš da se dogovoriš. Moraš jednom da se opasuljiš. A ko će to da uzme Ostrog ili Cetinjski manastir? Za koga? Je l’ postoji neka paralelna Crna Gora? Ako se budu tako ponašali tu nema rikverca. Kad će se i da li će se ostvariti i da li zaista želi da stvara Crnogorsku pravoslavnu crkvu Đukanović? Mislim da ni on, ni mi, da niko ne zna odgovor na pitanje kada će se to desiti. Ali, ako ovako nastave, taj proces će se započeti. I kao što je mislio Aleksandar da treba da ima svoju crkvu, kad je napravio državu, da za nju treba i crkvu da stvori, legitimno pravo je i svakog drugog da to uradi. To što nekome to ne odgovara – to je druga stvar. I ja mislim da nikad ne bi ni došlo do ovih problema da je ta crkva mislila na boga, a ne na tu bezbožnu politiku koja je uništila i nas i sve oko nas u prethodnih trideset godina, naveo je Jovanović.

U čemu vidite ključne probleme, zbog čega Srbija nije u stanju da nakon tri decenije normalizuje svoje odnose sa susjedima?

– Znate, različite su situacije. Evo, recimo, sad su bili izbori u Hrvatskoj. Vrlo često su oni više pričali o Srbiji i Vučiću nego o sebi i svojim protivkandidatima. Ja sam razgovarao sa Vučićem i on mi kaže: ‘Jesi primijetio da ja ništa nisam rekao?’, ja kažem: ‘Jesam’. On kaže: ‘Što to svi prećutkuju?’. On je to sve progutao. Činjenica je da je u Hrvatskoj, ako hoćeš da se politički profilišeš, moraš da imaš stav o Srbiji. Kakav stav o Srbiji možeš da imaš poslije svega onoga što se u Hrvatskoj desilo? Zašto nije to pitanje zatvoreno? Iz mnogo razloga. Nismo svi anđeli, i na jednoj i na drugoj strani, riječi su Jovanovića.

Govorio je i odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Bosna je opet priča za sebe. Ta Bosna, od kad postoji, ona je problem. Nju niko nikad nije znao da riješi. Dodik je, od čovjeka koji je došao na američkom tenku na vlast, na kraju je završio pod Putinovim kišobranom, jer više nije imao gdje. I sad tako imate tu otvorenu situaciju. I opet je Beograd taj koji mora da balansira. Oni zakažu proslavu ‘dana Republike Srpske”, koji je inače Ustavni sud proglasio neustavnim, a proglasio je neustavnim posle inicijative SDA poslije dvadeset godina. A ta inicijativa je bila, jer ljudi nisu više znali šta i kako da rade u politici, pa su odlučili da Bosnu brane tako što će proglasiti ‘dan Republike Srpske’ neustavnim. A onda svaki Srbin u Republici Srpskoj mora da stane iza tog Svetog Stevana, a ako nije iza toga, onda je za Bakira i Aliju. Pa te još pozovu. Ajde, kažu, dođi na našu proslavu. Mislim da je to pogrešno. Onda sam ja i na toj temi izdajnik. A drugi balansiraju, pa pošalju nekog svog predstavnika, pa se vade šta će, kako će. Jedne godine odu u Indiju, druge godine, da ne guraju baš prst u oko tom nesrećnom narodu, odu u Federaciju. A kad dođu izbori onda svi glasaju za Čovića koji otvoreno koketira sa ustaštvom, i glasaju za HDZ, jer je to opet ruska spletka – kako preko Bosne doakati tom liberalnom krilu HDZ-a, Plenkoviću, i u Srbiji Vučiću. I to tako u krug traje taj ringišpil. Zato su sad sva pitanja otvorena. I ne oslobađam ja nas od bilo kakve odgovornosti.

– Ali vidjet ćete, sad je 25 godina Srebrenice pred nama, vidjet ćete u šta će se to pretvoriti. Od nas se traži da priznamo nezavisnost Kosova, ovdje kosovsku državu, koju su priznali, opisuju kao mafijašku, kriminalnu, formiraju specijalni sud koji treba da sudi liderima te zemlje sa kojima mi pregovaramo i koju treba da priznamo, jer nam oni to traže. Oni sude liderima te zemlje zbog trgovine ljudskim organima. To je međunarodni sud rekao u Hagu. Jesu zvali Haradinaja? Jesu. Je l’ on bio predsjednik Vlade u tom trenutku? Jeste. Da li mi sa njim pregovaramo? Pregovaramo. Jesu zvali Veselija? Jesu. Da li je on bio predsjednik Skupštine? Jeste. Je l’ sa njim pregovaramo? Pregovaramo. Pa čekajte, vi ste napravili sud na kojem im sudite zbog trgovine ljudskim organima, trgovine organima otetih Srba, a od nas tražite da to priznamo? Naravno da nije Kosovo to, zaključio je Jovanović.

(Fokus.ba)