Jerlagić: Stranka za BiH će o formiranju vlasti razgovarati sa svima

Jerlagić: Stranka za BiH će o formiranju vlasti razgovarati sa svima

RSD Sloboda
Jerlagić je rekao kao smatra da rezultati izbora u BiH ni po čemu ne oslikavaju volju građana, odnosno da predstavljaju volju brojača. Kako kaže, većina stranaka ima subjekte koje smatra najodgovornijim za takvo nešto, zbog čega i imamo želju određenih političkih stranaka da na drugačiji način prave vlast.

“Mislim da se vlast bez stranaka s etničkim predznakom može napraviti u nekim kantonima, ali će biti teško izbjeći HDZ BiH prilikom formiranja vlasti na nivou države BiH i njenog entiteta FBiH. Možda bi se matematički to moglo i desiti, ali u praksi čisto sumnjam”, kazao je Jerlagić.

PropellerAds

On je istakao da je Stranka za BiH do sada bila pozvana na razgovore o formiranju vlasti u tri kantona, odnosno u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

“U tim pregovorima negdje se otišlo i malo dalje, dok se negdje nije izdiferencirala ta potencijalna većina. Dio smo pregovora i mislim, ako se stvari budu dešavale kako su trasirane, da bi u tim sredinama Stranka za BiH bila partner”, rekao je Jerlagić.

Kako kaže, Stranka za BiH razgovarala je u sva tri kantona sa građanski orijentisanim političkim strankama, ali je bilo i poziva od predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

“Stranka za BiH će komunicirati sa svim strankama jer smo stava da je potrebno razgovarati sa svima. Mislim da je i najbolji rezultat plod dijaloga. Sigurno ćemo biti na svim razgovorima na koje budemo pozvani, a u konačnici ćemo sami donijeti odluku o tome s kim ćemo ići dalje”, zaključio je Jerlagić.

Stranka za BiH osvojila je dva mandata u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, dva mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona i jedan mandat u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

PropellerAds