Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH prvi put premašio milijardu KM

REKLAMA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za period 2012.-2017. godina u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz BiH prošle godine prvi put premašio milijardu KM.

Izvoz je porastao za osam posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je do sada ostvarena i najveća vrijednost izvoza iz Bosne i Hercegovine.

Menprom

Razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prethodnoj godini imala je najveće ostvarene vrijednosti u posljednjih šest godina, što je praćeno smanjenjem deficita u iznosu tri posto.

Ukupan bilans razmjene poljoprivrednim i prehrambenimproizvodima sa inostranstvom na godišnjem nivou iznosi u prosjeku oko 3,5 milijarde KM.

“Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, šećer i proizvodi na bazi šećera, žitarice i brašno, voda, povrće, kao i proizvodi mlinske industrije i meso.

Proizvodi mlinske industrije prvi put su prošle godine zabilježili suficit u robnoj razmjeni u iznosu 2,4 miliona KM, što praktično znači da je ostvarena vrijednost izvoza veća od vrijednosti uvezene robe”, saopštilo je Vijeće ministara BiH.

Kada je riječ o razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, najznačajniji partner Bosne i Hercegovine je EU.

“Tokom posljednjih godina sve značajniji je plasman poljoprivrednih proizvoda BiH i na druga tržišta, prije svega sa EFTA grupacijom, sa kojima BiH ostvaruje suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Suficit se ostvaruje i sa Republikom Turskom i praćen je konstantnim povećanjem izvoza, što ilustriraju podaci iz 2017. kada je suficit iznosio 22l milion KM, a izvoz je bio veći od 290 miliona KM.

U grupi trećih zemalja, Ruska Federacija je najznačajnije tržište, gdje se bilježi stalni porast vrijednosti izvoza, prije svega voća i povrća”, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

(Haber)

RSD Sloboda