Izbori u SDP: Nikšiću najveća podrška, Ćavar nema potpise

Izbori u SDP: Nikšiću najveća podrška, Ćavar nema potpise

RSD Sloboda

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH bit će održani 26. maja, a četiri člana su do sada izrazila želju da se kandidiraju za predsjednika.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je kazao Feni da je jučer istekao rok da skupe 1.000 potpisa.

RMU Banovići

– Prema našim informacijama i potpisima koji su pristigli do sada, najviše potpisa je skupio aktuelni predsjednik koji ima više od 7.000. Iz mnogih općina još uvijek potpisi nisu došli – kazao je Čengić.

Dodao je da će prema informacijama kojima trenutno raspolažu, prag od 1.000, nešto više od 1.000 potpisa, imati Edin Delić i Svetozar Pudarić, dok Mladen Ćavar u ovom trenutku nije prikupio dovoljan broj potpisa da bi bio kandidat.

– Nakon izbora, u junu će biti održan i kongres SDP-a, na kojem će se birati novi Glavni odbor. Procedure su također završene. Do danas je bio rok da organizacije izabru svoje delegate i kandidate za kongres – naveo je Čengić, napomenuvši da će na kongresu SDP-a BiH biti više od 800 delegata.

Istaknuo je da je SDPBiH jedina stranka u kojoj svi članovi biraju predsjednika.

– Podaci o broju prikupljenih potpisa za kandidature su zasada nezvanični, jer još uvijek pristižu poštom kandidature – kazao je Čengić.

(FENA)