Iz Lukavca poručeno: Boriti ćemo se svim silama da ne dopustimo izgradnju šljačišta iznad jezera “Kop”

Iz Lukavca poručeno: Boriti ćemo se svim silama da ne dopustimo izgradnju šljačišta iznad jezera “Kop”

RSD Sloboda

U povodu česte priče o Izmjenama i dopunama prostornog plana TK a kojim je predviđena izgradnja deponije šljake i pepela na lokalitetu PK Šićki Brod, danas je u Lukavcu održana i konferencija za medije koja je sazvana na inicijativu nevladinih organizacija i ekoloških udruženja, pojedinih vijećnika u OV Lukavac kao i Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Činjenica jeste da dio nekadašnjeg površinskog kopa Šićki Brod pripada Gradu Tuzla, međutim prostor na kojem je planirana izgradnja šljačišta velikim dijelom bi se nalazio na teritoriji općine Lukavac te su iz tog razloga iz Lukavca , po ko zna koji put po redu , jasno poručili da ništa tome slično ne dolazi u obzir te da će se svim silama boriti protiv izgradnje šljačista.

“Vjerujte u stanju smo kopati rovove oko jezera “Ontario” u Bistarcu da spriječimo odlaganje šljačišta na tom dijelu. Oni u studijama planiraju da postotak vlažnosti šljake bude 17 % i sad vi zamislite kada ljeti na 30 ili 35 stepeni Celzijevih krene da se ta šljaka prevozi trakama na šta će to sa tim postotkom vlažnosti ličiti. To će se na pola puta pretvoriti u prašinu koja će se dizati iznad Lukavca. Ja sam uvijek govorio da nama ne trebaju nikakva obećanja, samo neka odu u Divkoviće i vidjeti će šta su uradili. Bolji primjer nikome ne treba. Nama ne trebaju ni primjeri Austrije ,Mađarske ili neke druge zemlje jer mi nećemo dozvoliti da se izgradi šljačište iznad Lukavca, kazao je Jakub Mahovkić, vijećnik u Općinskom vijeću Lukavac.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Centra za ekologiju i energiju Tuzla koji su se osvrnuli na objašnjenje Elektroprivrede BiH koje je ovo preduzeće dalo kada je riječ o lociranju odlagališta šljake na tom području.

“To obrazloženje Elektroprivrede je , nažalost, prihvatila i Vlada TK kao validno iako su mnogi rekli da to nije dobro. U tom obrazloženju Elektroprivreda BiH navodi da  će zbog nemogućnosti da obezbijede dovoljne količine  zemljanog materijala, jer je to vrlo teško naći i ekonomski opravdati , konačnu rekultivaciju ovog prostora izvršiti produktima sagorijevanja iz Termoelektrane Tuzla. Što bi značilo da oni predlažu da  prostor na kojem se nekada nalazio površinski kop i koji je davno rekultivisan a na kojem se danas nalaze voćnjaci, pšenica, jezera, obradive površine , rekultivišu produktima sagorijevanja. Osoba koja je ovo napisala, po mom mišljenju trebala bi ostati i bez diplome i bez posla”, istakao je Denis Žiško ispred Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Zastašujući podaci

Koliko je šljaka opasna po zdravlje pokazuju podaci u publikaciji koja je relizovana u okviru kampanje “STOP prljavoj energiji- budućnost je obnovljiva”, autora Abdela Đozića.

U publikaciji je navedeno da  su zdravstveni poremećaji stanovnika statistički veoma značajno povezani sa izloženošću  i negativnim efektima teških metala na zdravije u okolišu Termoelektrane.  Najviša stopa učestalosti (prevalence) veoma značajne povezanosti uticaja metala na zdravije je u Bukinju 27% Šićkom Brodu 10%, Divkovičima 6%, Planama 3%, a u kontronoj Solini 1%.

U poređenju sa Solinom,  naseljem u Tuzli (kontrolno područje nije mjesto u području niti u blizini odiagališta šijake), 27 puta je veći rizik obolijevanja uticaja teških metala u Bukinju i 10 puta u Šićkom Brodu.

Također zabrinjavajući je podatak da je  značajan uticaj na zdravstvene poremećaje zabilježen u svim mjestima uz odlagalište šljake, a najviše u Bukinju 42%, Divkovićima 41%, Šićkom Brodu 29% i Planama 24%, u odnosu na kontroino područje Solina 2%.

Zbirno, uticaj metala na morbiditet i mortalitet (oboljevanje i smrtnost) građana koji žive u blizini termoelektrane i odlagališta šljake je veoma visok: Bukinju 69%: Šićki Brod 39%, Plane 27%, Divkovići 47% u poredenju sa kontrolnim područjem Solina 3% .

Gledajući ove podatke, postavlja se pitanje šta bi se desilo sa mještanima ovih mjesnih zajednica kada bi dobili još jedno šljačište. Da li bi se tada postotak obolijevanja i smrtnosti povećao na zastrašujućih 80 ili 90 %? Postavlja se i pitanje šta bi se desilo Lukavcu. Ako uzmemo u obzir sve trenutne zagađivače ove općine i ekološke katastrofe koje su je u predhodnom periodu zadesile,da li bi izgradnja šljačišta iznad Lukavca bila totalno pogubna za ovu općinu. Pitanje je da li bi život u Lukavcu uopšte više bio moguć i podnošljiv.

Na današnjoj konferenciji u Lukavcu prisustvovali su i pojedini vijećnici OV Lukavac kao i predstavnici Koordinacionog odbora za zaštitu rekreativne zone Šićki Brod te su svi bili stava da će se svim silama boriti protiv izgradnje šljačišta  pa , ukoliko bude potrebno, doći će i do pitanja vitalnog nacionalnog interesa jer kako su danas kazali zanimljiva je činjenica da su sva dosadašnja šljačista bila smještena na područjima gdje je stanovao pretežno hrvatski živalj pa  i moguće novo šljačište koje bi se nalazilo na području naselja Bistarac.

“NE šljačištu na prostoru iznad Jezera Kop”

Iz Ekološko – sportskog udruženja građana “Eko – Sport” Šićki Brod  danas su kazali  da je stav građana ostao  “NE šljačištu na prostoru iznad Jezera Kop”. Također , istaknuto je da se određene prirodne ljepote kriju od određenih nadležnih osoba i institucija a kako oni ne bi mogli reagovati .

“Neki dan smo imali primjer Ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsada Gluhića koji je u jednoj emisiji vidio prilog o jezeru “Kop” i ostao je oduševljen. Nikad prije nije bio u prilici da ode na to jezero i nije uopšte bio upoznat sa problematikom oko tog područja a itekako je svejstan vrijednosti tog jezera i njegove okoline. Ono što je svima tokom proteklih dana bilo u javnosti prezentovano od strane političkih stranaka koje su javno objavljivale da ne žele da se promjeni Prostorni plan TK i da se lokacija za novo šljačište na Jezeru Kop Šićki Brod ne uvrsti u novi Prostorni plan TK, danas izgleda licemjerno jer članovi Komisije upravo dolaze iz tih stranaka i šta da očekuju građani i kakvu poruku stranke šalju kada ono što stranka javno objavi član komisije ne poštuje”, kazao je Senad Isaković.

Isaković ističe da je poražavajuća činjenica da se još od 2000. godine  troši energija na silne Javne rasprave i  pregovore a sa druge strane postoje jasni dokumenti koji dokazuju da su građani i Gradsko vijeće Tuzla i Opštinsko vijeće Lukavac u svojim dokumentima koja su poslali kao odgovor Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice jasno definisali da ne žele da se izmjeni prostorni plan.

“Taj Prostorni plan prikazuje šljačište  koje bi bilo na lokaciji iznad akumulacije vode koja po svom kvalitetu od velikog značaja za Kanton, jer se radi o jednoj od najčišćih voda u BiH. Prva peticija koja je rađena je prikupila 4500 potpisa i to je bio jasan pokazatelj da se treba ozbiljno pristupiti izradi dokumentacije za odvoz šljake na lokacije koje su kao alternativne već predviđene od strane Elektoprivrede . Naprotiv zbog nerada svih ovih godina pritisak se samo usmjerava na lokaciju koja bi bila peto šljačište u najzagađenijim gradovima u Evropi a stav građana je ostao “NE šljakištu na prostoru iznad Jezera Kop Šićki Brod”, kazao je Senad Isakovć Roko.

Podsjećamo,na prostoru o kome je riječ danas se nalazi veliki broj obradivih površina, voćnjaka, malih jezera a u samom jezeru poznatom po nazivu “Kop” već dugo živi pastrmka, što dovoljno govori o kakvoj kvaliteti vode se radi.

Sa druge strane imamo općinu Lukavac koja ima već i previše zagađivača. Postavlja se pitanje da li bi nakon izgradnje šljačišta život u naseljima Šićki Brod, Bukinje, Plane, Mihatovići, Divkovići, Šići, Bistarac pa i cijeloj općini Lukavac  uopšte više bio moguć.

This slideshow requires JavaScript.

(Objektivno.ba)