Haradinaj dao ostavku pod pritiskom međunarodne zajednice

RSD Sloboda

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Ramush Haradinaj prvi put je priznao da je bio primoran da podnese ostavku zbog međunarodnog pritiska, prenosi prištinska “Gazeta expres”.

Haradinaj je u intervjuu za “EkonomiksOnline” kritikovao zemlje Kvinte, koje, prema njegovim riječima, vrše stalne pritiske na Prištinu, ali ne i na Beograd. On tvrdi da će, ako se takav pritisak nastavi, doći do destabilizacije Balkana, piše “N1“.

RMU Banovići

“Zemlje Kvinte su saveznici Kosova, ali su zainteresovane za dobre odnose sa Srbijom. Oni moraju da shvate da ne treba vršiti pritisak na Kosovo jer je taj pritisak čudnim mjerama primorao vladu da podnese ostavku. Ako žele destabilizaciju Kosova ili povratak krize na Balkan, oni to mogu učiniti, ali tu ne pobjeđuje ni Kosovo, ni region, ni međunarodna zajednica. Došli su do svog cilja, mogu nas ubiti ako žele, ali više ne mogu da nas ubjede pod pritiskom“, rekao je Haradinaj.

On smatra da zemlje Kvinte moraju da vrate pritisak na Srbiju koja je nedvosmisleno uslovljavala započinjanje dijaloga ukidanjem taksi.

“Šta će nam onda tražiti za priznanje, ako samo za početak dijaloga traže tržište“, kaže Haradinaj.

 

(N1)