Gušić: Stranka za BiH ima sporazum sa SDA, nećemo pregovarati sa SDP-om u tom formatu

Gušić: Stranka za BiH ima sporazum sa SDA, nećemo pregovarati sa SDP-om u tom formatu

RSD Sloboda

Već sada je jasno da dio te priče neće biti Stranka za BiH, što ostale četiri stranke ostavlja na 17 ruku u Skupštini Tuzlanskog kantona.

“Građanska koalicija”, koju bi Kantonalni odbor SDP-a Tuzla trebao formirati na osnovu posljednjeg zaključka Glavnog odbora te stranke, raspala se i prije nego što se počelo pregovarati o njenom formiranju.

Podsjećamo, Glavni odbor SDP-a dao je podršku Kantonalnom odboru te stranke u Tuzli da ponude “građanskoj platformi” program za formiranje vlasti, što znači da se ponovo aktueliziraju razgovori SDP-a sa Našom strankom, Demokratskom frontom, SBB-om i Strankom za BiH.

RMU Banovići

Već sada je jasno da dio te priče neće biti Stranka za BiH, što ostale četiri stranke ostavlja na 17 ruku u Skupštini Tuzlanskog kantona. Za većinu je, podsjetit ćemo, potrebno najmanje 18 zastupnika.

– Stranka za BiH ima potpisan sporazum s SDA na nivou Tuzlanskog kantona. Sporazum je dogovoren na nivou centrala i potpisali su ga predsjednici stranaka Amer Jerlagić i Bakir Izetbegović. Dok je taj sporazum na snazi, mi ne možemo u pregovore u formatu koji smo već imali – kaže za Faktor Mirnes Gušić, predsjednik Regionalnog odbora SBiH Tuzla.

Podsjećamo riječ je o “građanskom bloku” od pet stranaka, koji je propao na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona kada SBB nije podržao kandidata Demokratske fronte Mahira Mešalića za bošnjačkog člana rukovodstva skupštine, što su iz Demokratske fronte, ali i SDP-a označili kao izdaju postignutog dogovora.

Jasno je da je mogućnost formiranja takozvane “građanske koalicije”, koju bi činilo 19 zastupnika, nemoguća, što su, izvjesno je, znali i u Glavnom odboru SDP-a. Izvjesno je da će Kantonalni odbor SDP-a, ako bude imao namjeru formirati vlast, morati tragati za novim partnerom, kojeg bi, stav je Glavnog odbora, mogao “pronaći” SBB.

(J.B. / Faktor)