Građani imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite bez obzira na ovjeru knjižica

Građani imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite bez obzira na ovjeru knjižica

RSD Sloboda

Zavoda zdravstvenog osiguranja TK obavještava osigurana lica da je na usaglašeni prijedlog Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona svim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima koje imaju zaključen ugovor sa Zavodom upućen prijedlog da nastave pružati zdravstvenu zaštitu osiguranim licima bez traženja ovjera do 31.07.2020. godine.

U tom smislu kako bi se izbjegle gužve i nezadovoljstvo građana, ZZO obavještava osigurana lica da nisu u obavezi dolaziti u prostorije Zavoda radi ovjere zdravstvenih legitimacija, da imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite bez obzira na ovjeru i da će zdravstvene ustanove pružati zdravstvenu zaštitu u skladu sa navedenim prijedlogom.

RMU Banovići

“Molimo sva osigurana lica da dolaze u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i poslovnice samo u slučajevima ostvarivanja pojedinačnih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, aplikacije premije osiguranja, te ovjere zdravstvenih legitimacija po osnovu ličnog obaveznog osiguranja”, saopšteno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako bi se umanjio broj dolazaka u julu i avgustu, vršit će se ovjera zdravstvenih legitimacija svim osiguranim licima koji se pojave radi ostvarivanja gore navedenih prava i isključivo samo u tim slučajevima.

Također, iz Zavoda ističu da će u cilju bržeg odvijanja procesa rada, smanjenja gužvi i dolazaka građana, u narednom periodu početi djelovati Mobilni timovi Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, gdje će se većim privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona i njihovim radnicima vršiti ovjera zdravstvenih legitimacija i aplikacija premije osiguranja.

“Obavještavamo osigurana lica da i dalje postoji obaveza za mjerama prevencije, odnosno upotreba zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama i razmak najmanje do 2 metra između istih. U poslovnice zdravstvenog osiguranja propuštat će se jedno osigurano lice na jednog radnika kako bi se smanjio broj osoba u šalter salama, te ograničio ulazak na manji broj ljudi. Prilikom ulaska u prostorije Zavoda obavezna je dezinfekcija ruku i obuće”, navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.