GO PDA Tuzla: Premijeru Vlade FBiH riješite se sindroma Karaule i  ostavite Tuzlu na miru

GO PDA Tuzla: Premijeru Vlade FBiH riješite se sindroma Karaule i ostavite Tuzlu na miru

RSD Sloboda

Gradski odbor Pokreta demokratske akcije Tuzla oštro osuđuje medijski istup federalnog premijera, Fadila Novalića, gdje navodi da “Tuzla vodi lošu politiku spram migranata”.

Podsjećamo premijera na stanje u Unsko – sanskom kantonu, na sramotni kamp Vučjak koji je teškom mukom zatvoren i gdje su migranti i tražioci azila mjesecima “propadali” u “apsolutno teškim uvjetima”. Obzirom da je zatvoren kamp, kako navodi povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava zahvaljujući saradnji državnih vlasti i vlasti Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona pitanje je koliko je federalna vlada učinila na pomoći ovom gradu i kantonu u teškoj muci koja ih je snašla?!

RMU Banovići

Pitamo Predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića, na koji način federalna vlada sa svojim koalicionim partnerima na nivou države BiH obezbjeđuje granice ove zemlje i šta je učinila na pripremama za moguću katastrofalnu situaciju i najavu velikog priliva migranata? Kakva je saradnja na državnom nivou, ima li granična policija kapacitet da čuva granicu, a vojska da je brani?

Koliko je Federalna vlada u mogućnosti i u stanju da pomogne Tuzli u slučaju da se ovdje formira kamp ili ćemo imati stanje kao u Krajini gdje je na terenu mjesecima bio samo Crveni križ/krst i ostale humanitarne organizacije bez pomoći od strane vlasti?

Podsjećamo Premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, da se 2019. sastao sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van der Auweaertom, te izjavio da je “Federacija BiH spremna je pomoći koliko god treba, poštujući međunarodne standarde i ljudske norme, ali isključivo putem države Bosne i Hercegovine, jer kao entitet nema nadležnosti za te aktivnosti”.
Dakle, prošle godine premijer Novalić se ogradio od problema prebacujući isti na viši nivo, a danas imamo situaciju da za globalni problem i (ne) rješavanje istog kritikuje Tuzlu.

Smatramo da premijer vješto ili u ovom slučaju nevješto pokušava da izbjegne ličnu kao i odgovornost političkog projekta koji predstavlja.

Gradski odbor PDA Tuzla