Evropski parlament odlučio: Ukida se ljetno i zimsko računanje vremena!

REKLAMA

Sa 384 glasa za, 153 protiv i 12 suzdržanih, Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju kojom se ukida ljetno i zimsko računanje vremena.

“Građanska inicijativa je pokazala da je javnost zabrinuta zbog ljetnog i zimskog računanja vremena, odnsono pomjeranja sata dva puta godišnje, u martu i oktobru. Brojne studije koje su provedene nisu dovele do jedinstvenog zaključka u vezi sa ovim pitanjem, ali su nagovijestile da pomjeranje sata može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi”, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Menprom

Rezolucijom Parlamenta još uvijek nije precizirano da li će se ubuduće koristiti sadašnje zimsko ili ljetno računanje vremena…

Ako se bude koristilo sadašnje zimsko računanje, to znači da će krajem juna i početkom jula sunce izlaziti već oko četiri sata ujutro, a zalaziti oko 20 sati. Prve naznake dnevne svjetlosti, odnosno zora bi svanula već oko tri ujutro, a potpuni mrak pao bi do 20.30 sati.

Ostanemo li na ljetnom računanju vremena, u decembru bi dnevno svjetlo trebali imati do 17 sati, ali zato bi svitalo tek nakon osam ujutro.

(Haber)

 

RSD Sloboda