Entitetska ministarstva trgovine odgovaraju: Šta će učiniti u vezi sa cijenama goriva?

RSD Sloboda

Vlade entiteta, tačnije entitetska ministarstva trgovine, ako je suditi prema njihovim odgovorima koje smo dobili, za sada ne namjeravaju učiniti ništa kako bi se zaustavio rast cijena goriva.

Prema informaciji koju smo dobili iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a, prema odredbama Zakona o trgovini, trgovci slobodno formiraju cijene. Postoji grupa proizvoda za koju je utvrđena maksimalna visina maloprodajne i veleprodajne trgovačke marže, ali nafta i naftni derivati nisu na toj listi.

– Na snazi je Uredba o ograničavanju marži u prometu robe kojom je obuhvaćena grupa proizvoda od značaja za životni standard stanovništva, kao što su: so, mast, ulje, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad, hrana za bebe (isključivo zamjena za majčino mlijeko), te lijekovi, osim za upotrebu u veterinarskoj medicini. Proizvođači i trgovci su obavezni da se prilikom kalkulacije cijena navedenih proizvoda pridržavaju propisane maloprodajne marže od 10 posto, odnosno veleprodajne marže od osam posto. U tom smislu, marža ne može biti veća od propisane. U skladu sa Zakonom o regulisanju cijena Ministarstvo trgovine i turizma može Vladi RS-a predložiti mjere neposredne kontrole cijena, ali samo u slučaju značajnih poremećaja na tržištu, kao što su: elementarne nepogode, nestašica dobara neophodnih za potrebe privrede i snabdijevanje stanovništva, neočekivani rast cijena, monopolsko formiranje cijena zloupotreba dominantnog položaja i vanredne okolnosti prema procjeni Vlade – navodi se u odgovoru Ministarstva trgovine i turizma RS.

Nešto određeniji u vezi sa ovim pitanjem su bili u Ministarstvu trgovine Federacije BiH.

– Federalno ministarstvo trgovine konstatno vrši analizu maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim stanicama u FBiH, a u okviru koje je i preispitivanje opravdanosti visine marži distributera. S obzirom na aktuelnu situaciju i prikupljene sve kalkulativne podatke koji su sastavni elementi izračuna maloprodajne cijene naftnih derivata, ovo ministarstvo će u cilju sprječavanja eventualnog kartelskog ponašanja pojedinih naftnih distributera u FBiH poduzeti sve radnje i aktivnosti u skladu sa zakonskim nadležnostima – kazali su u Ministarstvu trgovine FBiH, navodeći da u formiranju maloprodajne cijene naftnih derivata učestvuju cijene goriva na svjetskim berzama, veleprodajne cijene u rafinerijama, kurs američkog dolara prema euru, odnosno KM, kao i akcize, putarine i PDV u BiH.

Međutim, prema pišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Eldina Mehića entiteske vlade posjeduju mehanizam kojim se može uspostaviti kontrola nad rastom cijena goriva.

– Ako se sjetimo 2000. godine Vlada FBiH je na osnovu Zakona o kontroli cijena donijela odluku o najvišim maloprodajnim cijenama dizel goriva. To je taj mehanizam i mislim da je identičan mehanizam na nivou RS, gdje se odredila najviša maloprodajna cijena tečnim gorivima. Tad je bilo definisano, recimo, da benzin 95 bude 1,60 KM po litru. Taj mehanizam je vezan za Zakon o kontroli cijena, koji stoje na raspolaganju vladama oba entiteta. Što se tiče djelovanja iz robnih rezervi, mislim da se to u ovom slučaju ne bi moglo primijeniti, jer se ovdje ne radi o odnosu ponude i potražnje nego o kalkulaciji kako se određuje cijena goriva – kazao je Mehić.

Prema njegovom mišljenju trenutne cijene goriva su nerealno visoke.

– Ovdje je u pitanju jedan tipični pristup dogovora, gdje su svi išli prema tome da odrede jedinstvenu cijenu. Mislim da su u ovom slučaju distributeri čak i više povećali cijene goriva nego što je to bio uticaj povećanja akciza na cijene u maloprodaji – dodao je Mehić.

Rast cijena goriva u BiH izazvao je val protesta u cijeloj zemlji, u oba entiteta, koji se manifestuje kroz blokade saobraćajnica, a građani zahtjevaju da vlade poduzmu mjere kojima će zaustaviti ovaj trend.

 

(Faktor)

Objavljeno u: