Doktori medicine i stomatologije TK stupaju u generalni štrajk!

REKLAMA

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije iznio je zaključak da će svi ljekari u ponedjeljak 4. juna tačno u 7.30 sati stupiti u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Zahtjevi, od kojih ljekari ne odustaju su zaključivanje Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, a kojim bi doktori Tuzlanskog kantona bili izjednačeni sa zdravstvenim radnicima drugih dijelova države.

Menprom

Drugi razlog za pokretanje generalnog štrajka je, potvrđeno je za RTV Slon, priznavanje Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK i njegovo izjednačavanje sa drugim sindikatima.

Osim u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 4. juna generalni štrajk počet će i u Domu zdravlja.

Na konferenciji za medije je izraženo i nezadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH na jednoj od posljednjih sjednica odbila Inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona kojom kantonalne vlasti nastoje ponuditi rješenje prihvatljivo i za ljekare i za državu. Na ovaj način, kažu ljekari, ne žele pristati na činjenicu da njihove kolege u Livnu, Zenici i Travniku za isti posao zarađuju veće plate od onih koje primaju ljekari UKC-a Tuzla.

Podsjećamo, Kolektivni ugovor u oblasti zdravstva do sada su dobili ljekari osam od deset kantona u Federaciji BiH, dok TK još uvijek tapka u mjestu.

Zato ljekari mole obje vlade, i kantonalnu i federalnu, da sjednu za pregovarački sto i dogovore najbolje moguće uslove, koji će ujedno biti i najoptimalniji za normalno funkcionisanje zdarvstva u svim dijelovima entiteta, pa tako i u Tuzlanskom kantonu.

(RTV Slon)

RSD Sloboda
Objavljeno u: