Doktori iz Njemačke masovno napuštaju državu, ministar zdravstva od EU zahtijeva rješavanje problema

Doktori iz Njemačke masovno napuštaju državu, ministar zdravstva od EU zahtijeva rješavanje problema

RSD Sloboda

Njemački ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) izjavio je da bi EU trebala razmisliti o uvođenju regulative koja bi zaustavila ljekare da odlaze u druge zemlje unutar EU na rad.

Špan, koji je nedavno izgubio na izborima za lidera Kršćansko-demokratske unije, objasnio je da bi zemlje EU morale prestati uzimati jedne od drugih ljekara te to pojasnio na primjeru Švicarske, u koju njemački ljekari odlaze raditi.

RMU Banovići

– Mogu ih razumjeti. Švicarska je divna zemlja. No, u Njemačkoj postoji manjak ljekara. I onda poljski ljekari dolaze raditi u našu državu, što dovodi do toga da ih ima manje u Poljskoj – rekao je Špan za list “Blick am Sonntag”.

– To nije uredu – ističe Špan i dodaje kako je potrebno razmisliti o tome trebaju li unutar EU nove regulacije kojima bi spriječili da ljudi iz određenih profesija odlaze u druge države, a da se pritom ne dovodi u pitanje slobodu kretanja.

Špan je rekao i da takvi propisi postoje unutar Svjetske zdravstvene organizacije te da bi mogli poslužiti kao model, no nije razjasnio na šta tačno misli i kako bi to primijenio u EU,prenosi Avaz

Na pitanje bi li Njemačka trebala tražiti novac od Švicarske, koja nije članica EU, jer se ljekari obrazuju u Njemačkoj, a odlaze u Švicarsku, odgovorio je: “Ne, to nije moj plan.”

(Avaz)