Dodik odlikovao šefa ruskog komiteta za zaštitu Ratka Mladića

Dodik odlikovao šefa ruskog komiteta za zaštitu Ratka Mladića

RSD Sloboda

Pavel Dorohin je jučer bio u studiju kada se osuđeni general telefonski uključio u emisiju Milomira Marića

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjoj Luci deputata ruske Državne dume Pavela Sargejeviča Dorohina ordenom zastave RS sa srebrenim vijencem.

Dorohin je šef ruskog društvenog komiteta za zaštitu haškog osuđenika Ratka Mladića, a ovih dana boravio je i u Beogradu da bi promovirao knjigu o životu tog bivšeg komandanta Vojske RS, koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pavel Dorohin je jučer bio u studiju kada se Mladić uključio telefonskim putem u program srbijanske televizije Happy TV s nacionalnom frekvencijom, zbog čega je reagirao i Mehanizam za krivične sudove.

– Dodik je u ime RS zahvalio Rusiji za podršku i razumijevanje u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodeći da rusko zalaganje na tom polju ne ugrožava nikoga u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Kazao je i da se „Rusija pokazala kao veoma važan faktor očuvanja poštivanja međunarodnog prava, za razliku od nekih drugih zemalja, koje su Dejtonski sporazum devastirale i promijenile nasiljem u prethodnim godinama“.

U saopćenju se dodaje da je Dodik zahvalio deputatu Dorohinu na čestitkama za izbor na funkciju srpskog člana Predsjedništva u BiH.

(FENA)