Danas nastavak radova na otkopavanju grobnice na Igmanu

RSD Sloboda

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, danas će biti nastavljeni radovi na otkopavanju grobnice nađene jučer na tom lokalitetu, za koju se pretpostavlja da sadrži posmrtne ostatke dvanaest, a možda i više osoba nestalih s područja Donjih Hadžića tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Za istinom o sudbini ovih ljudi koji su jula 1992. godine krenuli prema slobodnoj teritoriji tragalo se bezuspješno godinama, izjavila je za Fenu Ferida Nišić, sekretar Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići.

RMU Banovići

Po njenim navodima, na osnovu angažmana ekipe koja radi na provjeri masovnih grobnica, pola sata po današnjem rašćišćavanju zemlje, ukazali su se dijelovi obuće i odjeće, skelet nadlaktice i dijelovi drugih ljudskih kostiju.

Po mišljenju stručnjaka sudske medicine koji su bili na licu mjesta, to su posmrtni ostaci najmanje sedam osoba, kazala je Nišić.

Na terenu su bili i predstavnici tužilaštva, a lokacija grobnice je otkrivena na osnovu izjava privođenih osoba.

Na Igmanu su danas bili i neki članovi porodica nestalih, policija, civilna zaštita te druge službe.

Kako je tokom dana saopćeno iz Tužilaštva BiH, prema inicijalnim informacijama pretpostavlja se da su u grobnici posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Donjih Hadžića. Zajednička potraga za lokacijom masovne grobnice inicirana je u okviru predmeta Tužilaštva BiH, uz sudjelovanje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i istražitelja Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA)