Da li će više od 830 uposlenika RMU Đurđevik ostati bez plata?

Da li će više od 830 uposlenika RMU Đurđevik ostati bez plata?

RSD Sloboda

Dotrajala oprema, otežani uslovi rada, probleme stvaraju u ionako već problematičnom stanju u kojem se danas nalazi Rudnik mrkog uglja Đurđevik. U prvih deset mjeseci ove godine Rudnik mrkog uglja Đurđevik poslovao je negativno, a glavni problem predstavljaju nagomilana dugovanja prema dobavljačima koja dostižu skoro deset miliona maraka. Rudari koji rade u ovom rudniku, a kojih je više od 830 zaposlenih, strahuju kako bi mogli ostati bez plaće, ukoliko dođe do blokiranja računa Rudnika. Iz Sindikata poručuju da ne žele ničiju smjenu, ali o radu bez plaće ne žele ni razmišljati.

“Tražimo od vladajućeg društva, oni su zaista ti koji daju saglasnost imenovanja da preispitaju imenovanja ove naš uprave, da li je ona zaista sposobna, da li može nastaviti rad i u kojem dijelu. Mi znamo da imamo duga, gubitak je negdje oko pet do šest miliona, imamo dug prema dobavljačima, i najviše nas brine taj dug prema dobavljačima i bojimo se da neće računi rudnika biti blokirani kako bi lična sredstva bila upitna za naše radnike” – kazao je Suad Šehić, predsjednik SSO ZD RMU Đurđevik.

PropellerAds

Rudnik mrkog uglja Đurđevik pretrpio je veliku štetu kada je Adnan Šabić, bivši direktor, ovu firmu oštetio za skoro dva miliona maraka tokom javnih nabavki na tenderu za nabavku nafte u 2006. godini.  Nakon što je Šabić priveden krajem 2017. godine, teško je bilo očekivati da će se ova firma ubrzo dići na noge. Loša predviđanja nažalost – ostvarila su se. Sadašnja velika dugovanja prema dobavljačima i gubitak u poslovanju svakako opravdavaju strah radika, kazao je Samir Hadžić, sadašnji direktor Rudnika, ali i objasnio zbog čega je ova firma doživjela ogromne gubitke u poslovanju.

“Zaista Rudnik je u teškoj situaciji. Mi imamo situaciju da se cijena uglja nije mijenjala zadnjih deset godina, a imamo sve ostale troškove koji su sve više povećani. Posebno u posljednje vrijeme troškovi nafte. Rudnik radi u otežanim uslovima, a nismo u situaciji da proizvodimo planske veličine zbog zastarjelosti opreme, jer svaki dan imamo određene zastoje i kvarove” – istakao je Samir Hadžić, direktor RMU Đurđevik.

Činjenica je da je „Jama Đurđevik“ bila u fazi zatvaranja, kada su zbog lošeg kvaliteta od izvučenih osam tona bile iskoristive jedva dvije. Priliku za poboljšanje situacije u ovom rudniku vide u ulasku u revir Živčići, gdje bi se vršila podzemna eksploatacija, kao i ulazak u istočni dio kopa gdje bi se mogle ostvariti planske proizvodnje, a sve s ciljem da Rudnik stane na noge. Na ova dva projekta intenzivno se rade pripreme.

“I to doprinosi dodatnim troškovima gdje ulazimo u kriznu fazu i iz tih razloga očekujemo pomoć od vladajućeg društva da prevaziđemo taj problem i mislim da rudnik Đurđevik ima perspektivu i da moće izaći iz ove situacije” – dodao je Hadžić, direktor RMU Đurđevik.

Iz Sindikata poručuju da žele časno i pošteno da zarađuju rudarski hljeb, ali i da plate i naknade za sve uposlene ne smiju biti dovedene u pitanje.

(RTV Slon)

PropellerAds