‘Britanska kraljica Elizabeta II. direktna je nasljednica poslanika Muhameda?’

RSD Sloboda

Autori tvrde da Elizabeta potječe od muslimanske princeze Zaide, koja je napustila svoj rodni grad Sevillu prije no što se okrenula kršćanstvu

Ova zapažanja čak i nisu najnovijeg datuma; prvi put spomenuta su još 1986. u Burke’s Peerageu, ultimativnom vodiču kroz genealogiju britanskog plemstva i plavokrvnih obitelji Irske, Commonwealtha, Europe i Latinske Amerike, kao i uglednih ličnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, afričkih vladara te dalekoistočnih dinastija.

PropellerAds

Te su tvrdnje ponovno aktualizirane nakon nedavno objavljenog članka u marokanskim novinama da su kraljičinu lozu uspješno povezali s poslanikom.

Ispada da je Elizabeta II. u rodu s grofom od Cambridgea iz 14. stoljeća, a njega se pak povezuje s precima iz srednjovjekovne, islamske Španjolske pa sve dalje unazad do poslanikove kćeri Fatime. Ove genealoške zabilješke iz španjolskog ranog srednjeg vijeka potvrdio je i bivši veliki egipatski muftija Ali Gomaa.

U vrijeme objave prvih zapisa 1986. izdavač Burkeovog plemenitaškog vodiča pisao je tadašnjoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher da u svjetlu najnovijih otkrića pojača osiguranje britanske kraljevske obitelji. – Malo Britanaca zna da venama njihove kraljice kola Muhamedova krv.

No muslimanski vjerski čelnici ponose se tom činjenicom, napisao je tada izdavač Burke’s Peeragea. Autori sad tvrde da Elizabeta potječe od muslimanske princeze Zaide, koja je napustila svoj rodni grad Sevillu prije no što se okrenula kršćanstvu. Zaida je bila četvrta žena kralja Al-Mu’tamida ibn Abbada od Seville. Rodila mu je sina Sancha, čija nasljednica se kasnije udala za grofa od Cambridgea.

Neki sumnjaju u Zaidino podrijetlo, tvrdeći da je riječ o članici obitelji vinu sklonog kalifa koji vuče podrijetlo od Proroka. Neki pak vele da se samo udala u familiju. Ove pretpostavke odmah su izazvale različita reagiranja. Arapska ateistička mreža zapisala je na svom forumu kako “kraljica Elizabeta mora istaknuti svoje pravo da vlada muslimanima”. Drugi pak misle kako je riječ o propagandi kojom se služi “britanska monarhija kako bi se umilila rastućem broju muslimanskih podanika”.

Buckinghamska palača zasad je bez komentara, prenosi “Večernji”.

 

(Haber)

PropellerAds