Bol u peti – uzroci i liječenje

REKLAMA

Bol peti vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno precizno utvrditi dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Neki od najčešćih uzroka boli u peti su:

Menprom

Plantarni fascitis (Fasciitis plantaris) je najčešći uzrok boli u peti, a nastaje zbog iritacije i upale tkiva koje tvori luk stopala. Uobičajeni simptom plantarnog fascitisa je bol u peti nakon dugotrajnog hodanja i stajanja.

Petni trn najčešće je povezan s plantarnim fascitisom, a uobičajeno se javlja kod osoba koje imaju dugogodišnju bol u peti zbog plantarnog fascitisa.

Sindrom tarzalnog kanala javlja se kada je veliki živac u stražnjem dijelu stopala zarobljen ili stegnut. Slično kao i sindrom karpalnog tunela ruke, sindrom tarzalnog kanala može uzrokovati bol u peti.

Frakture su rijetko uzrok boli u peti. Njih treba uzeti u obzir osobito kod sportaša, poput trkača na duge pruge, koji imaju bol u peti.

Bol u stražnjem dijelu pete najčešće uzrokuje simptome iza noge, a ne ispod. Uzroci mogu uključivati tendinozu Ahilove tetive i retrokalkanearni burzitis.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u peti, ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje vašeg stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Liječenje boli u peti mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

Nemogućnost normalnog hodanja
Bol u peti koja se javlja noću ili dok se odmarate
Bol u peti koja traje nekoliko dana
Otekline ili gubitak boje na stražnjoj strani stopala
Znakovi infekcije, uključujući groznicu, crvenilo i toplinu
Svi ostali neobični simptomi

Koji su najbolji tretmani za liječenje boli u peti?

Liječenje boli u peti u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Ako niste sigurni u uzrok boli ili težinu vašeg stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

Odmor – izbjegavajte naporne aktivnosti, primjerice, uzmite nekoliko dana odmora od trčanja, dugotrajnog stajanja ili hodanja. Odmor je obično nužan kako bi se ublažila bol te omogućilo smirivanje upale.

Primjena leda – led obično može ublažiti neke od simptoma i kontrolirati bol u peti, a osobito je koristan nakon akutnog pogoršanja simptoma.

Vježbe i istezanje obično pomažu da se opusti tkivo koje okružuje kost pete. Izvodite jednostavne vježbe u jutarnjim i večernjim satima.

Protuupalni lijekovi pomažu kod kontroliranja boli u peti i smanjenju upale. Lijekovi bez recepta su obično dovoljni, no postoje i oni koje vam može propisati liječnik.

Ulošci za cipele su često ključni za uspješno liječenje boli u peti, a pomažu pacijentima i kod obavljanja rutinskih aktivnosti koje obično izazivaju bol u peti.

Jastučići za pete olakšavaju bol i pritisak na stopalo, a pogodni su za petni trn te osjetljiva stopala u dijabetičara.

(krenizdravo.rtl.hr)

RSD Sloboda