BiH su potrebni specijalizirani sajmovi koji će doprinijeti razvoju privrede

RSD Sloboda
Do 1. septembra ove godine 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije predstavit će svoj proizvodni asortiman, a imat će priliku i učestvovati u bogatom pratećem programu, odnosno stručnim predavanjima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, piše Klix.

Udruženje obrtnika i poljoprivrednika iz Srebrenika ove godine u Gradačac je dovelo šest izlagača s područja ove općine. Među njima su proizvođači i prerađivači voća, povrća i meda.

RMU Banovići

“Svi sajmovi u BiH, posebno gradačački, doprinose razvoju bh. privrede u cjelini. Ovdje imamo priliku razmjenjivati iskustva, sticati poznanstva, razmjenjivati kontakte, ali i sklapati poslove. Ovdje također imamo priliku vidjeti i šta nam radi konkurencija, što je izuzetno bitno”, rekao je za Klix.ba sekretar udruženja Edin Vikalo.

Prilika za razmjenu iskustava i sklapanje poslova

Na gradačački sajam ovo udruženje svoje predstavnike šalje već sedam godina, a dosad su, prema Vikalovim riječima, osjetili brojne benefite.

“Oni se osjete posebno trećeg dana sajma kada imamo razgovore ‘oči u oči’ i kada sklapamo poslove. Sve u svemu, ovakvih događaja nam treba znatno više u našoj zemlji, jer na ovakav način naša privreda može ići naprijed”, smatra Vikalo.

Gračanička kompanija Pralora bavi se proizvodnjom fitinga za vodu i sistema za navodnjavanje koji su izuzetno bitni u oblasti poljoprivrede, a vlasnik Amir Eminović prepoznao je značaj sajma u Gradačcu koji već 45 godina opravdava svoje postojanje u krugovima privrednika.

“Imamo izuzetno pozitivna iskustva kada je riječ o sajmovima. Susreti ovakve vrste su veoma korisni, međutim, prema mom mišljenju sve je manje velikih, odnosno specijaliziranih sajmova. Jedan od takvih je u Gradačcu gdje privrednici imaju priliku za razmjenu iskustava, ali i sklapanje određenih poslova”, rekao je Eminović za Klix.ba.

Priča stara 50 godina

Ovogodišnji sajam održava se na površini od skoro pet hiljada metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora, a njegovo 45. izdanje predstvalja najbrojnije po broju pristiglih izlagača.

“Poznato je da je ovaj sajam počeo prije 50 godina kao inicijativa grupe entuzijasta. Ona je bila zamišljena kao dani šljive u Gradačcu, a nakon toliko godina došli smo do pet hiljada metara kvadratnih i 320 izlagača, što govori o poduzetnom duhu, gostoprimstvu i želji organizatora da imaju jedan referentan događaj svake godine”, rekao je direktor sajma Hašim Šabanović.

Sajam okuplja sve one koji žele razmjenu, trgovinu, ali i sve veća ulaganja u poljoprivredu i obrt u BiH.

“Ovaj sajam je među najvažnijim u BiH. On je uvijek odličan povod i za isticanje značaja poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje, ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođačima prezentiraju olakšice, a investitorima daju mogućnost ulaganja u BiH”, naveo je Šabanović.

Čast da sajam proglasi otvorenim pripala je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao da je u Gradačac došao iz nekoliko razloga.

“Danas je Gradačac glavni grad BiH i cijele regije u oblasti šljivarstva i prehrambene industrije. On je i grad uspješnih i poznatih ljudi koji su uspješni u oblasti tekstila te hemijskih, mehaničkih i prehrambenih proizvoda”, kazao je Inzko.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu zvanično će biti zatvoren 1. septembra ove godine.