BiH proizvodi sjedala i autopresvlake za milione evropskih automobila

Dom penzionera

Prema podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni za prvih devet mjeseci 2017. godine, glavni izvozni adut Bosne i Hercegovine su sjedala, a posebno za automobilsku industriju.

Vrijednost izvezenih sjedala dostigla je u ovom periodu 514,42 miliona maraka, što znači da je ostvaren rast od 5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Menprom

Najviše ovih proizvode izvezeno je u Njemačku, Španiju i Tursku. gdje se nalaze pogoni najvećih svjetskih automobilskih kompanija sa kojima su domaće firme ugovorile isporuke sjedala.

“Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje smo izvezli sjedala u vrijednosti od 189,9 miliona, a slijedi Španija sa 89,4 miliona KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju je otišla ova roba vrednija od 22,1 milion KM”, kazali su iz Vanjskotrgovinske komore.

Pored sjedišta za automobilsku industriju, BiH ostvaruje i solidan izvoz tapaciranih i sjedala sa drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja kvartala dostigla 117,1 milion, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 miliona KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore saopšteno je kako se na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveće učešće u izvozu nalazi se električna energija, dok proizvodi iz kategorije obrađeno drvo zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 miliona KM i na godišnjem nivou je porastao za četiri posto.

(Haber)

Reklama