Bh. gradić koji leži na zlatu i srebru?! Kompanija koja istražuje, traži još zemljišta!

RSD Sloboda

Nakon serije izuzetno uspješnih probnih iskopavanja koja su započela 2017, kompanija je sakupila dovoljno podataka da opravda zahtjev za proširenje postojećeg ugovora.

Kompanija Adriatic Metals, koja provodi istraživanja ruda u Varešu, želi proširiti svoje zemljište, nakon velikih otkrića, navode australijski mediji.

RMU Banovići

Iz kompanije su naveli da je opštinsko vijeće odobrilo zahtjev kompanije za proširenje koncesionog dogovora izvan parcela koje su u 100-postotonom vlasništvu ove kompanije, prenio je list The West Australian, prenosi “Biznisinfo.ba“. Podsjetimo da je firma izlistana na berzi u Australiji…

Pod uslovima originalnog ugovora, Adriatic je dobio vlasništvo nad tri polja, od kojih dva okružuju iskopinu Veovača, a treće Rupice.

Nakon serije izuzetno uspješnih probnih iskopavanja koja su započela 2017, kompanija je sakupila dovoljno podataka da opravda zahtjev za proširenje postojećeg ugovora.

Adriatic vjeruje da postoji znatan potencijal da se proširi postojeća oblast na kojoj su pronađeni minerali.

Konkreno, koncesija na iskopini Rupište proširena je da obuhvati zemlju sjeverno od mjesta na kojem su vršena probna istraživanja u junu, kada je na tonu zemljišta pronađeno 2,1 gram zlata, 158 grama srebra, 2,3 posto bakra, 8,6 posto olova, 12,8 posto cinka itd.

Visoko mineralizirana iskopina produžava na sjever, direktno u proširenu oblast, i predstavlja neodoljivu metu za ovu kompaniju, navodi australijski list.

“Odobrenje proširenja koncesije od Opštine Vareš bazirao je na sastanku vijeća i diskusiji, koja je rezultirala jednoglasnim pozitivnim glasanjem. Ovo pokazuje značajnu demostraciju lokalne podrške u Općini Vareš zbog koje smo veoma sretni. Proširena koncesija će nam omogućiti da upotrijebimo moderne tehnike ispitivanja na veoma perspektivnoj oblasti i dalje će pomoći da se maksimalno iskoristi vrijednost projekta u Varešu kratkoročno i dugoročno”, kazao je direktor Adriatic Metals Geraint Harris.

List navodi da će zahtjev sada biti podložan javnom uvidu i, ako i ta faza bude uspješna, biti će podnesen “lokalnom ministarstvu” na finalno odobrenje.

(Biznisinfo.ba)