Bh. drvoprerađivačkoj industriji nedostaje stručnog kadra

REKLAMA

Drvoprerađivači u Bosni i Hercegovini suočavaju se s nedostatkom stručnog kadra, a srednje škole u Bosni i Hercegovini nemaju usmjerenja za djelatnost šumarstva.

U rješavanju tog problema učestvuje Udruženje “Drvni klaster Hercegovine”.

Menprom

“Nastojimo osnivati odjeljenja po srednjim školama. Prošle godine je jedno takvo odjeljenje napravljeno u Tomislavgradu, ove godine isto radimo u Ljubuškom uz pomoć GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu suradnju)”, kazao je predsjednik ovog Udruženja, Zdravko Vojvodić.

Planirano je da učenici teoretsku nastavku uče u školama, a da praksu obavljaju u kompanijama koje se bave tom djelatnošću.

“Na taj način pokušali bi umanjiti nedostatak kadra. Kada imate dobar i školovan kadar možete raditi i dobar proizvod koji dalje ide na međunarodno tržište”, smatra Vojvodić.

Međutim, uprkos problemima koje prate domaće kompanije u drvnom sektoru, prije svega nedostatak školovanog kadra i modernih tehnologija, kompanije iz ovog sektora bilježe sveveći rast izvoznih proizvoda.

Šume i šumska zemljišta u BiH obuhvataju 63 posto ukupne površine zemlje, a nivo kvaliteta drveta je među najvišim u Evropi.

 

 

(Haber)

RSD Sloboda